Извънредно! Пращат контейнери за живеене в Карловско, ще искаме помощ от ЕС

иван демерджиев

Пет села в Карловско са без вода, а 3 с частично електрозахранване. Има 7 къщи, които са напълно разрушени, 60 – необитаеми, 84 – частично увредени и към момента негодни за живот. Това съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

„Министерството на отбраната ще предостави контейнери, годни за живот дори в есенно зимния период. На всеки, който изяви желание, ще бъде предоставено временно жилище при съвсем нормални условия за живот“, уточни Стоев.

България ще се възползва от помощта, която Европа може да окаже в тази критична ситуация, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев на брифинг.

„Основният ни ангажимент ще бъде да привлечем и този допълнителен ресурс. Ще се възползване незабавно от тази възможност да потърсим помощ от Европа“, поясни Демерджиев.

И уточни, че в момента в Комисията по бедствия и аварии има налични 35 млн. лв., които могат да бъдат дадени за бедстващите. Но средства има откъде да се набавят и по други линии.

Най-спешните действия в момента са почистване, описване на щетите и възстановяване на инфраструктурата и домовете. Още днес ще бъдат доставени минерална вода и храна на засегнатите.

Предстои и оглед на място на сечта в района и проучване на възможните причини, довели до наводненията на селата.

„На място, на терен, през следващите два дни министри, полиция, прокуратура, медии, местни жители ще извършат проверка на извършената сеч в горите и дали има отношение към създалата се ситуация“, уточни Демерджиев.