Искрен Веселинов: От ВМРО предлагаме открит форум! Всеки, който вижда обединение, да дойде

искрен веселинов

„България има нужда от широко обединение на формации, които не се намират под зависимост на някой чужд геополитически вектор.“

Това заяви в интервю за БНР Искрен Веселинов, един от тримата съпредседатели на ВМРО. По думите му трябва да се направи „алтернатива за България, която да има сериозна роля в бъдещия парламент“.

„Малкото останали формации, които не са зависими от чужди посолства, би следвало да си подадат ръка и да формират сериозен блок в противовес на другите два блока – русофилския и прозападния“, подчерта Веселинов в предаването „Преди всички“.

По думите му последното Народно събрание е показало „пълна липса на зачитане на националния суверенитет и отстояване на националните интереси“.

„Имахме мнозинства, понякога конституционни, които бяха пряко против българските интереси, какъвто беше случаят с решението за преговорите за РСМ,“ обясни Веселинов.

„ИТН взеха своето решение за самостоятелно участие, което може да бъде неуспешно и да доведе до преразпределение на техните гласове към формациите, които са част от либералния консенсус или проруската пропаганда“, коментира още Искрен Веселинов.

И преди Борисов да отправи директни оферти към ПП за коалиция беше ясно, че тези, които са обявили евроатлантическите ценности над националните, ще търсят обединение в следващия парламент и при подобно обединение има нужда от коректив, смята съпредседателят на ВМРО.

Според Веселинов този коректив могат да го дадат само национално-патриотичните и консервативните формации, като не става дума само за партии, но и за граждански организации с този профил.

За целта ВМРО ще предложи открит форум, „всеки да може да дойде на него – тези, които се привиждат в подобно обединение, да дойдат“.

Искрен Веселинов е на мнение, че следва да гледаме на политическите съюзи, в които участваме, като на средство за изпълнение на националните цели, а не като на „детска градина, в която сме най-малкото детенце и изпълнява всичко, което му каже другарката“.

Той открои като водещи точки за обединение още икономическия патриотизъм и демографската катастрофа.