Обрат! Съдът отмени тлъстата глоба за стотици хиляди на ДКЦ „Александровска”

Александровска болница

Административният съд в София отмени санкцията от 134 000 лв., наложени от Софийската здравноосигурителна каса (СЗОК) на ДКЦ „Александровска”. Решението на съда е от сряда – 13 юли и подлежи на обжалване в 14-дневен срок. Самото дело бе образувано по жалба от управителят на ДКЦ-то д-р Чавдар Еленков.

Скандалът избухна след серия от медийни публикации, в които се твърдеше, че лекари от центъра, сред които и проф. Александър Оскар, са източвали здравната каса чрез фиктивни прегледи, както и че договорът на проф. Оскар със здравната каса е прекратен, съобщава БЛИЦ. От СЗОК беше наложено наказание Лекарят на годината 2020 – проф. Оскар да върне 138 000 лева, повече да не работи с НЗОК и да не извършва амбулаторна дейност.

В последствие се разбра, че здравната каса не е източвана, нито пък има фалшиви хоспитализаиции. От болницата тогава излезнаха и със становище, в което отрекоха обвиненията и заявиха следното: В УМБАЛ „Александровска“ ЕАД не са съставяни фалшиви документи за фалшива хоспитализация на пациенти и не са създавани фалшиви истории на заболяването. УМБАЛ „Александровска“ ЕАД не е източвала средства от здравната каса. На доц. д-р Александър Оскар не е налагана забрана за работа със здравната каса и за извършване на амбулаторна дейност. Доц. д-р Александър Оскар не е назначен за съветник на директора на лечебното заведение”.

След жалба от ДКЦ „Александровска” инспекторатът на НЗОК също започна проверка по случая и излезе в доклад, в който се казваше, че проверката в ДКЦ „Александровска” не е извършена в съответствие с нормативните изисквания, което поставя под съмнение нейното качество, обективност и безпристрастност.

Повторна проверка на здравната каса установи само несъществени административни пропуски във воденето на медицинската документация и наложи глоба на ДКЦ “Александровска” в размер на 1600 лв. От проверката, извършена от Централно управление на Здравната каса става ясно още, че няма основание за прекратяване на договора на проф. Оскар и ДКЦ „Александровска“ с Касата, нито пък за забрана да извършва амбулаторна дейност.

От ДАНС също потвърдиха тогава, че срещу него са извършени неправомерни действия от държавен контролен орган.

В пост в социалните мрежи, след като стана ясно решението на съда, проф. Оскар написа следното: „Миналата година написах, че “Истината е като водата и винаги си намира своя път”. Днес бих добавил, че истината, рано или късно излиза наяве”. И добавя: „С това, надявам се, сагата около “източването” на здравната каса ще приключи. Вярвам, че виновните за тази манипулация ще понесат своята отговорност”.

Дали наистина виновните ще понесат своята отговорност предстои да видим. Както и кой би понесъл отговорността ако проф. Оскар реши да заведе дело за уронване на престижа му. И най-вероятно това ще сме всички ние чрез данъците ни заради това, че контрольорите на СЗОК не са свършили адекватно своята работа.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории