Извънредно! НАП: 25 стотинки на литър гориво получава всеки, изпълнил определени условия

Fuel pumps petrol

Крайните потребители на горива ще могат да ползват отстъпка от 25 стотинки на литър бензин А95, дизел, газ или пропан-бутан (втечнен нефтен газ LPG) три дни след обнародването на измененията на Закона за държавния бюджет (ЗДБРБ) в Държавен вестник. Това гласят разяснения на Националната агенция за приходите (НАП).

Това означава, че ефективно отстъпката ще може да се ползва от събота, 9 юли, след като вчера в „Държавен вестник“ е обнародван актуализираният бюджет, в който са заложени антикризисните мерки, част от които е тази отстъпка.

По оценки на кабинета мярката ще струва на бюджета 150 млн. лв. до края на годината. Не е известно дали тя ще продължи и в следващия бюджет.

НАП уточнява, че компенсацията ще се дава при зареждане с гориво на леки автомобили – категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, собственост на физически лица, като те трябва да представят малкия талон на превозното средство, за да ползват отстъпката.

Друго важно условие за това е и видът гориво да е с най-ниската цена, което означава, че при зареждане на бензин А98 или дизел с добавка няма да може да се приложи намалението от 25 стотинки. Отстъпката ще се предоставя от бензиностанции, които са се съгласили да я дават, а не във всички, като не са предвидени ограничения в броя на зарежданията и количеството гориво, допълват от НАП.