Икономист смълча българския народ: Най-бедните хора ще бъдат жестоко ударени!

кузман илиев

„Инфлацията е брутално тежък данък, който удря най-бедните хора. Инфлацията е тежко подценена, флиртуваме с нея. В момента сме в мъглата на инфлацията и не осъзнаваме, че икономиката по-скоро се е катурнала по нанадолнището – инфлационното и дълговото. Икономическите проблеми ще растат с оглед и на политическата несигурност.“ Това предупреди в интервю за БНР икономистът и финансов и политически анализатор Кузман Илиев.

Възможно мнозинство се е очертало още при обсъждането на нов гуверньор на БНБ. Тогава се е оформила опозиция, която има мнозинство, смята Илиев.

„Логично е да не успеят да приемат актуализацията на бюджета с оглед оформилата се опозиция. Никой не би следвало да подкрепи бюджета в тази му форма, защото подкрепата за бюджета е най-голямата политическа подкрепа“, каза анализаторът.

Запитан как неприемане на актуализацията на бюджета би се отразило върху електората на следващия вот, Илиев коментира:

„Не съм сигурен, че няма да хвърлят вината на тези, които са прелъстени и изоставени в управлението. Българският избирател действа емоционално и усещането, което в момента се създава, е, че държавата се движи като кораб в бурни води без посока“, казва той.

Според Кузман Илиев, щом Трифонов прави „този смел ход“ да развали коалицията, той е сигурен, че пасивите ще са върху Кирил Петков. По думите му „Кирил Петков гони събитията“.

При ново раздаване на картите са задава много по-различен баланс – това, което се оформя като опозиция, но с различна относителна тежест, посочи Илиев.