Само в 7DniSofia.bg

Александровска болница е на дъното! Трупа 15 000 лева на ден задължения от лихви

александровска болница

15 хиляди лева на ден задължения от лихви трупа Александровска болница. Две министерства търсят решение за тежкото й финансово състояние, съобщава БТВ.

След седмица лечение в клиниката по ендокринология – Мимоза Савкова си тръгва благодарна и доволна от лекарите, но не и от условията в отделението.

В друга клиника – по хематология, имат по-малко легла, защото в една от стаите вече не се приемат пациенти заради теч.

„Направили сме една листа на чакащите, където приемаме пациентите според възможностите“, заяви доц. Хаджиев.

Там лекуват хора с отслабен имунитет и с онкологични заболявания при специални условия.

„Да се спазва стерилност и да се ограничи достъпа до външна среда. Не бих казал, че при тези условия е съвсем безопасно и за останалите пациенти“, допълни доц. Хаджиев.

Болницата е с 37 милиона просрочени задължения.

„Ежедневно болницата трябва да плаща над 15 хиляди лева лихва за тези просрочия. Без спешно финансиране на тези просрочени задължения няма как болницата да се справи сама“, отбеляза проф. Александър Оскар.

Според него има данни, че са отпускани пари за неизвършени ремонти. От Софийската градска прокуратурата казаха за bTV, че са възложили на Агенцията по държавна финансова инспекция да провери законни ли са договорите за тях.

Министерствата на здравеопазването и на финансите търсят решение, а здравните власти не разрешават кредит преди план за стабилизиране.

„От гледната точка на инвеститора, който се явява банката, тук стои въпросът за възвращаемостта, но от гледна точка на министерството стои въпросът за съдбата на тази най-голяма университетска болница“, каза министър Асена Сербезова.

Министерството планира средства от бюджета си за апаратура и за реновиране на сградния фонд, а парадоксално сградата е със статут на културна ценност и основен ремонт трябва да бъде съгласуван с културното министерство.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории