Опасност! България губи 6,7 млрд. лв. заради некадърността на Кирил Петков и Асен Василев

кирил петков асен василев

България е в положение да загуби общо 6,7 млрд. лв. европейски средства, ако държавата не доплати на строителите проектите, по които те вече работят. Това заяви вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов пред депутатите от ресорната комисия в парламента по време на представяне на промени в Закона за обществените поръчки.

Проекти за 1,1 млрд. лв. са застрашени само от изпълнението на водни проекти по Оперативна програма „Околна среда“, други за 1,3 млрд. лв. са заплашени от спиране по Оперативна програма „Региони в растеж“. Отделно от това общините изпълняват проекти за около 4,3 млрд. лв., каза Караджов.

Тези проекти за строителни дейности са заплашени заради голямото поскъпване на строителните материали, чиито цени вече са далеч по-високи, отколкото по времето когато са подавани офертите.

Ако тези проекти не се индексират, строителите няма да могат да ги довършат, т.е. тези европейски средства няма да може да се усвоят и ще трябва да бъдат върнати на Брюксел, каза вицепремиерът.

Методиката за индексация бе пусната днес за обществено обсъждане. Тя ще се приеме като постановление на кабинета, а промените в ЗОП само дават законова възможност строителните договори да се индексират при голямо поскъпване на материалите докато се изпълняват.

Проектът за законови промени е внесен от депутати и от четирите партии от управляващата коалиция и членовете на комисията са на път да го гласуват на първо четене. Представители на Националното сдружение на общините в Република България казаха по време на заседанието, че парите, с които договорите ще се индексират, трябва да бъдат предвидени в актуализацията на бюджета, защото общините нямат средства да платят своята част от поскъпването.