Дарителската кампания на Петков е просто гротеска, страната ни изглежда още по-инфантилно и трагикомично

кирил петков

Идеята на премиера Кирил Петков българите да дарят по една заплата, за да се съберат помощи за Украйна предизвика бурни реакции – от закачки, майтапи, откровена ирония до гневни коментари в социалните мрежи.

Ето някои от най-пиперливите:

Петър Славов, адвокат, бивш депутат от „Реформаторския блок“:
След като се разбра, че коалиционен съвет няма да има и е силно вероятно визитата на управниците ни в #Киев да е тип „#селфита“ и окончателно да ни изложи като държава, последната възможност там да се отиде с някакъв мандат за нещо, остава свикването на #извънредно #парламентарно #заседание още във Вторник!
Затова напомнихме за правомощието им по чл. 78 от Конституцията на председателя на НС и 1/4 от депутатите, а също и на премиера. Защото свикване на такова заседание може да поиска и министър-председателят чрез МС, освен ако не е зает прекалено с организацията на ДМС-кампанията „дари заплата за защитата на украинския народ“!
В съвременния свят няма „малки“ държави (както ни определи външната ни министърка), има обаче #незначителни #политици!
Има и събития, които се помнят с поколения напред и при които #снишаването е равносилно на срам, а моралът и хуманността изискват да се взема страната на човечеството, а не на един или друг самозабравил се диктатор!

Калина Андролова, журналист:
Нашият премиер открил сметка за Украйна и призовава всеки да дари една заплата. Детската градина тупа топката, но нескопосано.

Борислав Цеков, юрист:
България не е имала по-несъстоятелен министър-председател и по-неадекватно правителство. Казвам само толкова от вежливост. А това, че този министър-председател е обявил във Фейсбук банкова сметка за дарения от гражданите за боеприпаси в помощ на Украйна, при положение че самото правителство се гъне по темата и не смее да вземе решение, е просто гротеска. И прави страната ни да изглежда още по-инфантилно и по-трагикомично

Евгений Михайлов, кинорежисьор, бивш депутат от СДС:
Преди месеци се бях осмелил да попитам: Кирил Петков вменяем ли е?
Днес, след кампанията за даряване на заплати, получих окончателния отговор. НЕ, НЕ Е!
Моля всички, които тогава ме оплюха, да дарят по една заплата за про100 Киро, но не на нигерийската му сметка, която междувременно пак е променил.

Цветан Фиков, журналист:
Къде мога да даря един Киро и една Линда на Канада (линдата върви с безглутенови пасти в комплект – бонус!)
Кире призовал да дарим по една заплата за Украйна. Аз го призовавам да дари по една от неговите заплати, които му ги плащаме ние, за всеки от нас.
Както се казва да ни “отремонтира липсите и пукнатините” дето ни причини във финасите с лични средства, щото и без това взима повече от колкото е свършил!

Григор Лилов, журналист:
Цинизъм и безсрамие
Г-Н ПРЕМИЕР, НЕ НИ ПРАВЕТЕ НА ИДИОТИ!
Кирил Петков призова за национална дарителска кампания от всеки по една заплата на банкова сметка на украинската Вносно-експортна банка, като той вече бил внесъл своята
Тази посочена от него банкова сметка фигурира единствено в профил в социалната мрежа от … Нигерия.
На сайта на украинската банка такава сметка с такъв номер в помощ за закупуване на оръжие или в помощ на армията няма
От премиера се чакат държавнически действия и решения вместо безсрамни и цинични кампании. И за капак на всичко – в угода на мошеници.

Десислава Джорданович, украинка, живееща в България:
Премиерът на България, г-н Кирил Петков призовава българите да дарят една заплата в помощ на Украйна.
И …. дал сметка, разпространена от посолството на Украйна в Нигерия като сметка на МО на Украйна за логистична и медицинска помощ.
Ами, г-н Петков, те българите даряват и помагат с каквото могат от 25 февруари. При това информирано. По откритите за целта сметки.
Помагат на армията на Украйна, помагат на бежанците, изпращат хуманитарна помощ.
Вие сега ли се сетихте. А БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА КАКВО ЩЕ НАПРАВИ, г-н Петков?

Константин Бъчваров:
Kiril Petkov, около 45% от заплатата ми влиза в държавната хазна всеки месец под формата на осигуровки, ДДС, акцизи, данъци и такси и пр.
Чувствайте се свободен да ги преразпределите в помощ на Украйна.
Благодаря!

Георги Даскалов, журналист:
Ловът на канарчета продължава(коментарът е написан по повод призива на Петков за дарения на заплати, б.р.)

Иван Анчев, експерт по национална сигурност:
Този човек(Кирил Петков, б.р.) така и няма да се научи кога и какво да прави/говори по отношение на Украйна. Кому е нужна тази инициатива „Дари заплата за Украйна“? България е жертва на тежка хибридна война от страна на Русия, а премиерът Петков призовава „другарки и другари, дайте да дадем“! Та нали утре точно [плачевните] резултати от тази „кампания“ ще се използват от Кремъл и неговите подлоги в България като „аргумент“ за „слабата българската готовност и желание за помощ и подкрепа“ спрямо Украйна.
Г-н премиер, нямате ли съветници? Ако имате, защо не се вслушвате в това, което (надявам се) Ви говорят в ухото…