За кой път?: Христо Иванов се закани да напусне четворната коалиция

христо иванов

Насред бурния дебат ще изпрати ли страната ни военна помощ за Украйна, и без да формулира точно причината, лидерът на ДБ Христо Иванов се закани да напусне коалицията. Обяснението, което даде, прозвуча витиевато:

„Ще оценяваме дали тази коалиция е в състояние да подплати собствените си твърдения, че е евроатлантически ориентирана с подкрепата на определени действия.“, обясни той. Но уточни, че ДБ няма да поставя ултиматум, както БСП, които заплашиха да си тръгнат от управлението, ако към Киев бъде изпратен и един куршум, Христо Иванов отрече да поставя подобен ултиматум за обратното.

Въпреки това обаче според него именно решението по този въпрос е знак за идентичността на управлението. „Ако управлението не може да съответства на идентичността, която заявява, ние няма как да останем част от него. Това не е ултиматум, това е прост реализъм“, заяви съпредседателят на ДБ, макар да определи като нежелателно хвърлянето на страната в избори.

Според него Украйна е жертва на неоправдана агресия и България не може да стои безучастна. Спазвайки международния правов ред, трябва да окажем и военна помощ, смята Иванов. ДБ се надява да убеди коалиционните си партньори. „Не може България да бъде отделно от своето семейство. Огромно количество европейски страни, членки на НАТО вече изпращат военна помощ“, заяви съпредседателят на ДБ.

По думите му дори страни, които от десетилетия спазват неутралитет, вече преразглежда позициите си и даде пример с Швеция и Финландия. Трябва да вземем страна, настоя Иванов. Той се възмути от протакането на решението и подчерта, че то трябва да бъде взето преди Великден.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории