Лъже ли министърът на туризма Проданов, че всички хотелиери са получили парите си

христо проданов министър на туризма

„Всички хотелиери получиха парите си. Няма забавяне. Работим по график. Системата не може да бъде излъгана. Превеждат се пари там, където хората са регистрирани. Проверява се дали човекът е започнал работа, защото тогава минава на свободния пазар“, каза министърът на туризма Христо Проданов за парите на хотелиерите, които настаняват бежанци от Украйна.

„Вчера до 18 ч. нямаше нищо по сметката ни. Никой от Златни пясъци и Албена не беше получил пари. С тази галопираща инфлация и увеличението на тока субсидията се стопи“, опонира му хотелиерът Филчо Ставрев. В хотела, който той управлява са настанени 120 украинци, а издръжката им струва 45 хил. лв. досега.

„Сложно е как ще действаме след 31 май. Украинците не са много съгласни да освободят стаите. Всяко преместване за тях е сложно“, каза Ставрев.

Той попита министъра за регистъра за места за подслон, с който хотелите се освобождават от курортна такса.

„Курортната такса е местен данък. Във Варна може да решат едно, в Бургас друго. Регистърът е специален, защото има обекти, които не са в системата С 30. Там са задължени да подават данни. Регистърът е създаден за ведомствените бази“, отговори Христо Проданов в сутрешния блок на БНТ.

Той припомни, че програмата за настаняване на украинци приключва на 31 май.

„Проявихме хуманност, 3 месеца се грижим за тях, трябва да започнат работа и да излязат на свободен наем“, каза Проданов. Посочи, че държавата се грижи за 25 хиляди бежанци, а други 60 хиляди плащат наем, имат скъпи коли, купуват имоти и така се създава грешна представа за 25-те хиляди, които наистина имат нужда от помощ.