Мораториумът пада до часове – ще плащаме ли повече за битовите сметки?

пари

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата за битовите потребители изтича днес и няма да бъде удължаван. Това заяви председателят на енергийната комисия в НС Радослав Рибарски.

Няма да има шоково поскъпване на електроносителите, след отпадането на мораториума, наложен от парламента, на цените на тока за битовите потребители и парното. Рибарски цитира индикации от КЕВР, че няма да се стигне до драстичен скок, съобщава още Bulgaria ON AIR.

„Миналата седмица в комисията изслушвахме председателя на КЕВР и той ясно заяви, че не се очакват резки повишения на цените и такива са и вчерашните заявки. Ролята на регулатора е да определя тези цени. Не вярвам да е задържаща ролята, по-скоро ще направят правилните разчети и ще видят какъв микс и каква енергия могат да предложат“, заяви председателят на енергийната комисия.

Според него мораториумът си е изпълнил целите.

„Битовите потребители не получиха по-високи сметки за ток и топлинна енергия. Не очакваме сътресения. Следим борсата. Виждаме, че нещата се нормализират. Очакваме да постигнем нормалните цени“, посочи Рибарски.