Внимание, пенсионери! Стана ясно какво ще стане с пенсиите след края на епидемична обстановка

пенсионери пари

Кои икономически инструменти, социални облекчения и здравни мерки ще продължат да действат след отмяната на извънредната епидемична обстановка от 1 април?

Най-популярният през последните 2 години икономически инструмент за запазване на заетостта – мярката 60 на 40 – ще действа до края на юни. А с по-дълъг срок – до края на годината – остава в сила и регламентът, по който до 90 дни неплатен отпуск на служителите се зачита за трудов и осигурителен стаж, пише „Стандарт“.

Пенсионерите ще продължат да получават по 60 лева на месец COVID добавка до края на юни. Това означава, че след тази дата пенсионерите ще взимат по-малко пари, отколкото сега. От друга страна обаче, от 1 юли предстои преизчисляване на пенсиите – по план с малко над 6 процента. Възможно е въвеждането и на други буфери, които да покрият инфлацията.

Още 3 месеца ще действа и мярката, която стимулира ваксинацията – за изплащане на еднократна добавка от 75 лв. на пенсионерите, които завършат ваксинационния си курс или си поставят бустерна доза. И отново до края на юни ще се изплащат т. нар. „разлики“ между пенсиите със старата, по-голяма COVID добавка, и това, което пенсионерите получават от 1 януари насам.

От 13 май 2020 година мерките за борба с COVID-19 се издаваха със заповед на здравния министър. 2 години по-късно извънредната епидемична обстановка е към края си. А от 1 април управляващата коалиция предлага решенията да се взимат на местно, а не на централно ниво.

„Съответният управител на РЗИ в даден регион може сам да преценява какво да се случи. Контролът на регионално равнище може да бъде дори по-добър”, каза в ефира на Нова зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в НС д-р Александър Симидчиев.

„Ние няма да подкрепим този законопроект. Ясно е, че хората по места ще се страхуват да поемат отговорност и затова ще предприемат строгите мерки, което в никакъв случай няма да е от реална полза за обществото”, категоричен е проф. Андрей Чорбанов от „Има такъв народ”.

Само 3 дни остават докато се вземе финално решение и по въпроса да се носят ли маски на закрито. Още една мярка, по която управляващите не са единодушни. От 1 април се готви и друга промяна – направленията за PCR тестове ще се издават не от личния лекар, а от пулмолог. Новина, която не се приема добре от специалистите.

„Рискови наши пациенти – пациентите с астма, с идеопатична фиброза, всички те са с нарушена имунна система и са рискови за остро заразно заболяване. Те ще се смесят с острите заразоносители с COVID-19. При кашлица се отделят около 50 хиляди вирусни частици за минута по данни на СЗО”, алармира пулмологът д-р София Ангелова.

Освен че променя пътя на пациента, съмнителен за COVID-19, тази идея слага край и на онлайн издаването на направления за PCR тестове.

„Тези пациенти ще чакат първо при нас, ще отнемат и без това недостигащите направления за специалист, ще отидат при пулмолог, където също ще чакат пред клиниките, само и само да получат направление. Доста се усложнява този процес”, смята общопрактикуващият лекар д-р Михаил Михов.

Пулмолозите в България подготвят отворено писмо до властите, в което настояват направленията за PCR да минават по старата процедура – само през личните лекари.