Гладуващ в затвора хвърли бомба: Държат ме тук напълно незаконно!

Image_11238538_302_0

“Вече съм в Пловдивския затвор, където ме държат напълно незаконно, не съм осъден. Затова и няма да спра с гладната стачка!“ Това заяви за „24 часа“ обвиненият в източването на средства от НОИ с фалшиви болнични Стефан Грозев, който отказа да се храни на 1 март т. г. Оттогава е минал близо месец и Грозев съобщи, че вече е загубил 20 кг, сега тежи 76 кг и се чувства с понижени жизнени функции, защото по рождение е с вродена анемия (таласемия). Той обаче приема течности.

Стефан Грозев е бизнесменът, за когото прокуратурата твърди, че е усвоявал средства от фиктивни болнични, издавани на негови служители от Лекарската контролна комисия, оглавявана от известния пловдивски ортопед д-р Георги Кръстев. Лекарят беше задържан за кратко в края на август 2020 г., но Грозев не беше открит и беше обявен за общо държавно издирване, което приключи с ареста му на 8 юли м. г. в севлиевското село Кормянско.

„Никога не съм се крил. Най-оттоворно заявявам, че не съм щателно издирван от съответните органи. От материалите по делото е видно, че още преди да бъде обявен за общодържавно издирване, разследващите са знаели къде живея и пребивавам постоянно. Това е видно от справка от началото на юли 2017 г. от фирма, от която в последователни дни години наред съм теглил пари на каса. Но държавното обвинение умишлено подминава този факт, за да може впоследствие да има солиден аргумент, че съм опасен и има вероятност отново да се укрия, и така да остана в ареста“, каза Стефан Грозев. Той добави, че е задържан на адреса си, а не в гората, както твърди прокуратурата.

На 24 февруари т. г. служебната му адвокатка Таня Чечкова подава молба за промяна на мярката му за неотклонение, а на 28 май прокурорът по делото Димитър Пехливанов внася обвинителния акт в съда. „Всички тези действия са с една-единствена цел – на всяка цена, дори и в нарушение на закона, да бъда задържан, неосъден, в затвора. Нямам съдебно минало, нито полицейски регистрации през целия си живот досега. Това ли е правосъдието система в България?“, пита Стефан Грозев.

Той оспорва и размера на щетите за бюдежта на НОИ, които според държавното обвинение са за 42 994,01 лв. Грозев твърди, че става дума за под 32 000 лв., но прокуратурата държи на посочената в обвинителния акт сума заради правната квалификация „в големи размери“.

“В заседание на 16 март т. г. Пловдивският районен съд е изслушал тези аргументи и е постановил мярка за неотклонение „задържане под стража“, защото е преценил, че има реална опасност Грозев да се извърши друго престъпление и да се укрие“, коментира твърденията говорителят на Районна прокуратура – Пловдив, Атанас Илиев.

Старт на делото е насрочен за 20 април и би трябвало всички спорни въпроси да бъдат изчистени в хода на съдебното следствие.