Плевнелиев попиля управляващите: Този кабинет е по-лош от Тройната коалиция и Орешарски

Росен Плевнелиев

„Ние ще имаме следващи избори тази година, ще спечелят крайно леви, русофили и три крайнолеви нови подобни проекта загряват – съветниците на президента Румен Радев обикалят страната, Мая Манолова и Стефан Янев също загряват. Президентът ще бъде този, който ще подложи динената кора на Кирил Петков“.

Такава прогноза направи президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев пред БНТ.

Той очаква нестабилност, повече популизъм и ляво управление. „Нямаме стабилно управление. Искайки да бъда коректен, виждам позитивите, но има изключително много негативи, свидетели сме на правителство, което е третото най-слабо в демократичната история на България, като беше сглобена една невъзможна коалиция по най-грешния начин.

Второто най-слабо правителство е правителството на Орешарски. Дори Тройната коалиция беше по-ефективна“, изтъкна Росен Плевнелиев. Бившият президент запита кое правителство за близо две години не може да вземе нито един лев от Европа.

Плевнелиев оцени като най-голямата грешка на премиера Кирил Петков да се опита да арестува лидера на опозицията Бойко Борисов. От това действие на Петков следва война в проевропейските и демократични сили в България, по думите на Плевнелиев. „Арестът на Бойко Борисов е може би най-голямата грешка на правителството на Кирил Петков“, заяви пред БНТ президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев. „Свидетели сме на ситуация, с която Петков вече написа история. Крайно недостойно действие. Пораженията тепърва ще станат известни. От това става война на проевропейските сили в България“, каза той.

Според него един политик трябва да е морален компас, учител и да казва доброто и лошото на хората, настоя Плевнелиев. Той посочи още, че различията между премиера и президента са видими, но резултатът е един и същи – България продължава да стои в периферията, сама и на собствена скорост.

По думите на Плевнлиев това, което се случи в Балтийските държави, ще се случи и в България. Ние ще имаме чуждестранно, военно присъствие на държави като САЩ и Англия с водеща България, коментира Плевнелиев създаването на българската батальонна бойна група. Нашето разузнаване заблуди премиер и министър-председателя по-важните теми, добави експрезидентът.

„Премиерът и президентът наясно ли са, че ЕС взе решение да достави решение на Украйна с 500 млн. евро?“, запита Росе Плевнелиев.

Според него, ако Украйна падне, Балканите могат да бъдат дестабилизирани. „Очевидно правителството беше изненадано и да кажа, че е на обратното мнение за взимане на лизинг на Ф-16. Кой в България ще повярва на президента, който допреди време бранеше МиГ-29. Жалко е цялото това изчегъртване и противопоставяне“, заключи Плевнелиев.