Сензационно: София пусна своя платформа за бежанците и безплатен градски транспорт

йорданка фандъкова

София пусна своя електронна платформа “България за Украйна”. “BG for UA. Създадохме електронна платформа, която ще бъде в полза на украинските граждани, търсещи закрила в София. Моля да я споделите, за да достигне информацията до всички, които се нуждаят от нашата помощ! Искрено благодаря на организациите и доброволците, с които работим заедно! Поздравления, общински координационен щаб!”, съобщи във фейсбук зам.-кметът на столицата по култура и образование Мирослав Боршош.

Платформата вече е активна на сайта на Столичната община – sofia.bg. На него има директен бутон, който препраща към платформата. Там е публикувана информационна брошура на 3 езика – български, украински и английски. В нея е описано как се получава статут, възможности за достъп до пазара на труда у нас, телефони на различни медицински специалисти и лечебни заведения, как децата да бъдат записани на училище.

Има информация и за горещата линия – 0700 17 310. Тя е в контактния център на Столичната община и работи денонощно 7 дни в седмицата. На нея освен нуждаещи се могат да се обаждат и хора, които искат да направят дарение.

На платформата има и специален бутон за глухонеми украински граждани. 11-членно семейство от Украйна, което е глухонямо, вече е настанено в една от общинските бази в столицата.

Публикувани са полезни връзки към различни институции, както и бутон, който препраща към националния портал – ukraine.gov.bg.

Бежанци от Украйна да могат да пътуват безплатно в градския транспорт на София в следващите 3 месеца, пък е предложението на общинските съветници от групите на ГЕРБ-СДС и “Патриоти за София”. Украинските граждани трябва да представят само документ за самоличност. Освен това съветниците от мнозинството и районните кметове на ГЕРБ ще дарят 100 месечни абонаментни карти за всички линии на украински неправителствени организации за техните доброволци.

Миналата седмица бе подкрепено предложението на кмета Йорданка Фандъкова за отпускане на 300 000 лева от общинския бюджет. Те ще бъдат насочени към вече създадената организация за придвижване, настаняване и издръжка на търсещите закрила в София. 46 са настанените към момента украински граждани в общински бази. Има възможност за приемане на над 200, включително в база в Приморско. Осигурени са безплатна медицинска помощ в общински лечебни заведения и храна, София даде и помещение на “Мати Украйна” за складиране и разпределяне на дарения.

В понеделник по инициатива на Фандъкова се е провела среща с представители на неправителствени и бизнес организации за набелязване на общи стъпки. Общинската агенция за приватизация и инвестиции разработва интернет платформа, която да свърже работодатели и бежанци, съобщи Фандъкова. Работи се и за осигуряване на достъп на децата до училище.

Трудности при откриването на банкови сметки и с реалния достъп до здравната система, защото листите на личните лекари са запълнени, посочи като проблеми пред украинските семейства изпълнителният директор на “Каритас” – София, Цветомир Думанов.

От Върховния комисариат за бежанците на ООН ще съдействат в разпространението на материали на ключови места в София.