Тома Биков: Това управление е абсолютно безнадеждно, затова поемаме курс към предсрочни избори

тома биков

ГЕРБ проведе своята Национална конференция. На нея за председател на партията беше преизбран Бойко Борисов. Наред с избора и на ново ръководство, ГЕРБ прие и декларация, с която беше обявено, че партията тръгва към курс за предсрочни избори.

За коментар по тези горещи теми агенция ПИК потърси заместник-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Тома Биков. С него разговаря Ивайло Атанасов:

– Г-н Биков, конференцията на ГЕРБ мина. Бойко Борисов беше преизбран за председател на партията. Какъв е коментарът ви?

– Не мисля, че имаше нещо неочаквано. ГЕРБ не е имала лидерски проблем, за да има някакво голямо мислене кой ще бъде лидер. Още повече в една ситуация, в която партията стои добре, добре е структурирана и в ситуация на криза в страната, в която единственото стабилно нещо в държавата е опозицията. Изборът беше напълно очакван. Сега това, че някои хора са си фантазирали някакви други сценарии, те по принцип са хора, които обичат да фантазират.

– Силно впечатление направи декларацията, която се прочете и се прие, с искането за предсрочни избори. Може би тази декларация беше очаквана от симпатизантите и членовете на ГЕРБ. Как всъщност тези думи от декларацията ще се принесат и на дела в парламента?

– Първо, тази декларация не дойде като гръм от ясно небе. Ние през последните месеци, въпреки всички атаки срещу нас и обиди от страна на управляващите, се опитвахме да се държим като конструктивна опозиция. Включително и в определени моменти да даваме и някакви предложения за решения, да предлагаме подкрепа за определени гласувания.

Това, което отчитаме през последната седмица, изобщо през последните дни, е, че това управление е абсолютно безнадеждно като възможност за функциониране. В този смисъл предложихме и тази декларация на Националното събрание, което да я одобри.

Колкото до това как ще се отрази в парламента, първо ще кажа, че тази декларация не засяга само парламента. Само една от точките в нея засяга парламентарната група, на която беше възложено да работи за ново управление.

Извън парламента ние също предвиждаме дейности, включително организиране на Национален предизборен щаб, който, както се казва, веднага ще бъде сформиран и веднага ще започне да обикаля и местните структури. Освен парламентарната дейност ще има още редица дейности, които имаме да осъществим и да имаме пълна готовност както и за предсрочНИ парламентарни избори, така и за поемане на отговорността за управлението в кратък период от време.

– Накрая можем ли да направим следното обобщение – след конференцията ГЕРБ излиза силен, единен, монолитен и готов за борба?

– Ами то се видя в атмосферата в залата. Ние с хората, които бяха в залата и разбира се хората, които не бяха делегати и не бяха в залата, но са част от нашите структури, прекарахме две тежки години. Миналата имахме три пъти избори, по-миналата, помните, имаше протести. И въпреки всички атаки срещу нас тези хора са тук, те са част от партията.

И ако някой не ги е видял, дано вчера да ги е видял. Защото когато говорят и обиждат нас като депутати, трябва да знаят, че обиждат всички тези хора, които имат също своето право на мнение и участие в политиката. Мисля, че вчерашното събитие беше важно от тази гледна точка.

– Като заговорихте за предсрочни избори – машините за гласуване. Този огромен проблем, който се стовари върху нашата изборна система. Има ли идея парламентарната група на ГЕРБ да инициира промени в Изборния кодекс, касаещи машините за гласуване?

– Разбира се, че има идея. Ние така или иначе сме противници на това да се гласува само на машини. Изборният кодекс, който беше приет по наше време, предвиждаше смесено гласуване – с машини и с бюлетини, който както иска.

Ние имаме готов законопроект. Мисля, че времето му наближава. Ние го имаме още от самото откриване на парламента. До момента не сме го внасяли, защото имаше и други точки в дневния ред.

Смятам, че в този момент има шанс тези предложения да минат. На своя конгрес пък БСП приеха решение да работят също за смесено гласуване. И това не е въпрос на ГЕРБ, БСП или ДПС. Това е въпрос, който е свързан с демокрацията. Истината е, че гласуването, когато е само машинно, ограничава правото на глас на редица български граждани. Това може да се нарича по какъвто и да било начин, но то не е демокрация. Демокрацията предполага право на глас на всеки, независимо от политическите му убеждения, независимо от възрастта му, ако щете и от неговата техническа грамотност.

Ако искаме да имаме реално представителство в парламента, защото един от огромните проблеми на настоящото управляващо мнозинство е, че то не е реалното представителство на гласа на българските граждани. Защото по време на изборите бяха изключени редица хора избиратели и те в момента не са представени адекватно в Народното събрание.

Затова тази тема трябва да бъде отворена и затворена максимално бързо с положителни за демократичния процес решения.