Проверката след трагедията в спешното на Враца: Пациентката е била 4 минути на регистратурата

версия

Дежурният регистратор в отделението по спешна медицина не е оценил критичното състояние на пациентката и не е изпълнено изискването за обслужване на критичен спешен 1 пациент – до 1 минута, предава бТВ.

Това сочи доклад от проверка във врачанската болница, където в началото на февруари млада жена почина пред спешното отделение преди да бъде приета за лечение.

Според очевидци, вместо незабавна медицинска помощ, дежурната сестра на регистратурата започва да прави тест за коронавирус и да иска лични данни на пациентката, докато тя изпада в клинична смърт.

Дежурната медицинска сестра също е нарушила медицинския стандарт „Спешна медицина“, като не е определила триажна категория на нуждаещата се от медицинска помощ жена и не е потърсила съдействие от дежурния лекар, се посочва още в доклада от проверката.

При пристигането на пациентката на регистратурата на лечебното заведение, до което е транспортирана с частен автомобил, медицинска сестра е предприела изследване за коронавирус с бърз антигенен тест, каквото изискване е посочено в заповед на директора на болницата.

При преглед на записи от видеокамери е установено, че пациентката е била 4 минути в зоната на регистратурата. На четвъртата минута е въведена в противошокова зала и е триажирана с код А1 — критичен спешен пациент.

При постъпването в противошокова зала тя е без дишане и сърдечна дейност. Въпреки започнатите от дежурния екип реанимационни действия в пълен обем, след близо 30 минути е регистриран летален изход. Не са констатирани нарушения при извършените от дежурния реанимационен екип реанимационни мероприятия.

Изследванията са показали данни за възпалителен процес, анемичен синдром и повишени стойности на Д димер, което е белег за нарушена коагулация и може да доведе до тромбоза или белодробна емболия.

В доклада си проверяващите посочват, че дежурният регистратор в отделението по спешна медицина, вероятно поради професионална неопитност, не е оценил критичното състояние на пациентката и не е изпълнено изискването за времева рамка, съгласно медицинския стандарт.

Регионалната здравна инспекция във Враца също е направила проверка по случая. РЗИ-Враца констатира, че не е изпълнено изискването за последователност в обслужването на пациентката – триаж, категоризация, регистрация. Не са налични и предоставени от отделението по спешна медицина утвърдени протоколи, по които регистратора – медицинска сестра, осъществява първоначална оценка на нивото на спешност на пациентите.

От проверката става ясно още, че със заповед на изпълнителния директор на болницата тялото на пациентката е освободено от аутопсия след молба от сестрата на починалата и писмено мнение на дежурния лекар. В конкретния случай изпълнителният директор е нарушил член от Закона за здравето, тъй като причината за смъртта е неизяснена, липсват анамнестични и клинични данни за преморбидното състояние. За констатираното нарушение е образувано административно наказателно производство, съгласно правомощията на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории