Обрат! На д-р. Димитров му се стъжни живота – признаха го за виновен за убийството на Плъха

д-р иван димитров

Д-р Иван Димитров е виновен за убийството на Жоро Джевизов-Плъха и за притежание на незаконно оръжие. Това решиха вчера магистратите от Апелативния съд в Пловдив, съобщава Марица. Делото се гледа след като прокуратурата протестира решението за оневиняването му, че е гръмнал Жоро Плъха при превишаване пределите на неизбежната отбрана и за наложената условна присъда за валтера без разрешително. Вчера във финалните пледоарии представителите на държавното обвинение, както и адв. Елдъров, който представлява семейството на Джевизов, поискаха ефективна присъда за рентгенолога.

След изслушване на страните, магистратите се оттеглиха, за да вземат решение. В крайна сметка постановиха нова присъда, с която признават д-р Иван Димитров за виновен за убийството на Джевизов и го осъдиха на две години и шест месеца лишаване от свобода. Медикът е признат за виновен и за притежанието на незаконно оръжие и боеприпаси, за което е осъден на две години лишаване от свобода, присъдата е потвърдена.

На Димитров бе определено едно общо най-тежко наказание от две години и шест месеца лишаване от свобода условно, с изпитателен срок от четири години.

Съдът приема, че Димитров не само е съзнавал общественоопасния характер на деянието и е предвиждал общественоопасните последици, но е искал тяхното настъпване. Този извод се подкрепя и от обстоятелството, че докторът предварително се е въоръжил с огнестрелно оръжие, годно да причини смърт. След деянието и преди да бъде открито тялото на Плъха, изхвърлил пистолета далеч от жилището си. Извикал е свой познат, с когото са търсили пострадалия. Опитал се е да прикрие извършеното, като помолил свидетел по делото да изтрие записите от охранителните камери. Въз основа на всички тези категорично доказани факти, Пловдивският апелативен съд приема, че Димитров е превишил пределите на неизбежната отбрана при своята защита.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15 дневен срок от днес пред ВКС.

Припомняме, че убийството на Плъха бе извършено на 2 март 2018 година. Миналата година Окръжен съд – Пловдив призна д-р Димитров за невинен за извършеното убийство и виновен, за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси за него. По това обвинение, докторът беше осъден условно на 2 години лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

„Въпреки всички предупреждения от моя страна и изстрела във въздуха, той продължаваше да се опитва да стигне до мен. Сякаш притежаваше свръхсила. Не можех да допусна, че съм го уцелил и той ще продължава да идва към мен с тази агресия. Действията му не бяха на нормален човек”, разказа Димитров, след което изрази съжаление за случилото се и остави всичко в ръцете на съда.