Проф. Николай Витанов: Под 1500 случая, животът от тотален хаос се превръща в нещо подредено

проф. николай витанов

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 10 март 2022
Както винаги – първо – пандемията, после – войната.
Едното е под контрол, другото – не е. Виждате, че е добре нещата да са под контрол и да знаето какво се очаква да стане. Ето – поредните мерки, свързани със зеления сертификат падат. 20 март наближава. За тогава ви е обещано нещо и както усещате, то ще се случи.

Иначе, скуката продължава. Сценарият „Хари Селдън“ е стабилен, Омикронът получава шамар след шамар – паднахме под 2000 нови случая на ден. Да видим какво е положението днес.

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.94. Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. Това е добре.
Здравната система продължава да се разтоварва.
Гледаме сега основните характеристики на сценария „Хари Селдън“.

2. Да няма суперпожар. Няма суперпожар. Броят на новите случаи продължава да спада. Това е добре. Я да видим дали сте забравили – под 1500 случая на ден дифузното разпространение почва да изчезва.

3. Да няма препълнени болници. Няма препълнен
и болници.
Това е добре. Продължават да се освобождават легла, които се прехвърлят за други нужди. Добре е така, нали. Движите се по правилния сценарий и си свиркате, нещата вървят от като че ли от самосебе си. Може ли и в други области на обществото така – може. Трябва само да има кой да ви определи добър и реализируем сценарий, да ви направи реалистичен план и да вървите по предначертания път. И изведнът животът от тотален хаос се превръща в нещо подредено и приятно.

4. Да няма тотален локдаун. Няма тотален локдаун. Няма и да има. Има срокове за падане на зеления сертификат.
Както виждате, предсказуемостта, която ви бе обещана, е налице. Днес и Регион 5 влезе в зелената зона.
„Хари Селдън“ си върши работата с лекота. Нищо чудно – сметнат е да работи така. Оповестен ви е много отдавна. И сега какво – скука. Трябва да ме сменяте. Докарайте си такива, дето ще ви вдигнат адреналина и ще ви върнат хаоса. От мене може да чакате само контрол на хаоса до такава степен, че да изчезне. Какво да правя, тъй са ме учили по Германия.
Учениците ходят на училище, заболеваемостта не се вдига. И това е добре. Не вярвахте, че може да се случи, нали.

5. Смъртността – полекичка спада. Както бе прогнозирано.
И това – много добре. „Хари Селдън“ пречупи и това и то с неексцесивни мерки. Не е сложно – трябва да можеш да си правиш сметката. И като смяташ, да ти е ясно какво правиш.
Доста хора могат формално да смятат. Много малко хора разбират процесите, които определят дали сметката ще излезе или не.

6. Украинците и пандемията – пристигащите украинци не вдигат заболеваемостта. Очаквано. “ Хари Селдън“ се справя и с това. До 3500 на ден няма да има проблеми. От гледна точка на пандемията. Логистични ще има. 100 000 на месец означава нарастване на населението с 1.5% на месец. Доста е.

7. Заключение – социалната системата се движи скучно предначертаната от сценария „Хари Селдън“ траектория.
Нещата са под контрол, Омикронът получава шамар след шамар и не може да си и помисли за вторичен пик.
Как беше питането към вируса?
What’s up doc?
Дръжте така, пък за другите вълни си намерете някой, дето да смята нещата по този начин, че живота ви е да е подреден и скучен, а не да ви размятат насам натам и да ви вдигат кръвното с неуредици. И да чакате вълна от 70 000 – 100 000 на ден, пък нещата да са сметнати така, че тя да не може да вдигне и 15 000 на ден. И като намерите такъв, де не забравите да ми го пратите да го потупам по рамото.

8. Понеже се оплаквате, че било много дълго, днес вместо 2 карти – 1 карта – тази за риска. Гледаме – я, зелено се появило, виолетовото намалява. Ами пролет иде, зловещият професор е сметнал нещата така, щото пандемията да си ходи. „Хари Селдън“ си върши работата.
Сега малко за войната.
Пак напомням – анализите тук са от технически характер. Който иска да лее чувства – да ги лее на друго място.
Защо напомням. Закон на Витанов
Ако искаш 75% от хората да разберат какво им казваш, трябва да го повториш 12 пъти. Останалите 25% няма да го разберат, колкото и да им го повтаряш.
Какво става по бойните полета на Украйна? Знаете – целите са две – техническо и психологично пречупване на противника.
Какво докладват осведомените източници?

Загуби на Украйна в техника – 60% от наличната
Загуби на Русия в техника – 10% от наличната.
Мисля, че е ясно как върви техническото пречупване и кой кого пречупва. Тук войната не върви добре за Украйна. Но които четете тези сводки, никак не сте изненадани.

Психологичното пречупване. Тук нещата са по-добре за Украйна. Въпросът е какъв процент от населението може да се пречупи и за колко време може да стане това. Като оставим настрана математическите теории на Витанов, я надникнете в Ганковото кафене да видите какво мислят корифеите там по въпроса – кога настъпва психологичното пречупване. Праг ще да има, системата е нелинейна. Питайте там из кафенето – колко е висок тоя праг, къде са нещата сега спрямо него. Няма да ви отговорят корифеите – на тях им дай речи да държат и рецензии за други да пишат. Затова, като излезете от кафенето, питайте юрдеците из локвите. Нека и те да ви окрякат. Та като добиете този боен опит, може да се върнете тук и да четете сводките. Няма още психологично пречупване. Украинците се дължат.

Сумарно погледнато – блицкриг няма. Ама чакай, не беше ли Витанов този, дето от самото начало говореше, че блицкрит няма да има. Бе мани го тоя тъпанар, наговорил се с американските генерали едни и също да приказват. Я в Ганковото кафене какво става – украинската армия вече унищожи 3 пъти руската, остава да ги унищожат още 6 пъти и като им спретне един блицкриг, ще превземат Москва. И като ги слушате тия речи, да се пазите от хвърчащата от устата на ораторите слюнка.

Сега да видим какво се очаква по бойните полета.
1. Мариупол. Писах вече – няма да падне лесно, не е малък град. И още, че другата другата седмица ще си говорим повече въпроса.
Ей така теоретично погледнато – падането на Мариупол освобождава десетки хиляди войници за затваряне на Краматорския котел. Какви ги плещи Витанов? А, пълни глупости, не му обръщайте внимание. Важното е какво ще ви кажат в Ганковото кафене.

2. Групировката на украинската армия около Краматорск.
Източната групировка на украинската армия. Добре е окопана, но дали това ще я спаси? Това е въпрос, който ще стане актуален като се поизнесат цивилните от украинските градове. Аз и отговор си имам на него, но хайде да не ви га казвам засега. Не е тоя, дето ще ви го дадат в Ганковото кафене. Точно обратният е.

3. Николаев. Разбрахме се, че градът е стратегически.
Превземаш го – котелираш южната групировка на украинската армия, настъпваш към западната групировка, която все още не е засегната много от войната. Имат резерви украинците, казва Витанов, блицкриг няма да има. Въпрос – ще се даде ли лесно таз стратегичски град. Отговор – няма. Яки боеве се чакат там. Извод – българи от тоя район, по добре се приберете тук, докато войната свърши.

4. Харков. Тук и при Киев е скована западната групировка на украинската армия. Засега се справя добре, но то атаката не е започнала по същество. Тежките оръжия на руснаците не са влезли вдействие. Няма да е весело там.
5. Киев – върви евакуация. И руснаците полека го обкръжават, за да прекъснат снабдителните линии. От Ганковото кафене гордо говорят, че в града щели да останат 1 милион мъже да го защитават и никога нямало да падне. Е, поне имат представа, какъв може да е броят на ранените и убитите от украинска страна. И от руска няма да е малък.

6. Запорожие и Днепропетровск? Тука се разбрахме – първо Мариупол, после Краматорск и след като източната групировка на украинската армия я няма, нещата ще тръгнат и натам.

7. Преговори. Точно с две думи: ала – бала. Нито една от двете страни не е готова за истински преговори. Тъй че чакайте поредните триумфи на дипломацията – нещо кафяво, завито в целофан и представяно ви за шоколад. Като се стигне до явно надмощие на едната страна, тогава ще има истински преговори. Ще се стигне ли – да.

8. Количествените изменения се трупат за да преминат в качествени. Имаме измамно затише по фронтовете, което съгласно следващия закон на диалектиката ще се трансформира в отрицанието си – активни бойни дейстния. Който ще се трансформират в отрицанието си – край на войната. Което няма да е скоро.
Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля. И който пие кафе в Ганковото кафене – да ви е сладко кафето, пашалар.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории