Пациентите се хванаха за главите: Прегледът при професор чукна три стотачки!

лекар

Пандемията и инфлацията надуха цената на лекарския преглед, показа проверка на „Телеграф“. Профилактичните прегледи стигнаха месечната сметка за ток, вода и парно – особено тези при гинеколог, педиатър и уролог. Пациенти съобщават, че са платили по три стотачки на частно.

В периода 2019-2020 г. медицинските услуги са се увеличавали с едва 0,8% на годишна база, сочат данните на НСИ. „Над 9% е инфлацията в България за февруари тази година“, заяви в неделя председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански. А здравни специалисти допълват, че при предлагането на извънболнични прегледи вероятно тя е и по-висока.

Проверката показва, че от средата на 2020 г. консултациите със специалист скачат средно с 20 лева през 3-4 месеца. На практика, ако преди една година по това време прегледът при професор е струвал 60-70 лв., година по късно той вече е минимум 120 лв. Консултацията с доцент пък е скочила от 45-50 лв. на стотачка, а тази с нехабилитиран специалист (без научна степен) – от 30-35 лв. на 60-70 лв. Данните са от публикуваните цени в сайтовете на големите столични болници.

Причини
Пандемията доведе до затварянето на много частни лекарски и зъболекарски кабинети, което на практика замрази стойността на техните услуги на нивата от 2019 г. Специалистите се възползваха от разхлабването на мерките и в рамките на 8-9 месеца на три пъти качиха стойността на прегледите, за да компенсират загубите си.

Не само дългият период на бездействие обаче доведе до поскъпването на прегледите. Въпреки че цената на тока за битови потребители все още е замразена на нивата си от края на 2021 г., голяма част от медиците плавно започнаха да покачват цените си, за да компенсират падането на мораториума.

„Първо – преди пандемията медицинските услуги бяха четири пъти по-подценени в сравнение с останалите отрасли в икономиката. Така че е напълно естествено в края на социалната изолация прегледите при специалист да започнат плавно да нарастват, за да компенсират това изоставане. И второ – не бива да се забравя ефектът на инфлацията. Все пак и разходите на лекарите се покачват – като се започне от тока, парното и горивата, та се стигне до медицинските консумативи, които те използват в работата си“, коментира здравният икономист Аркади Шарков.

Пакети
В момента един профилактичен преглед при гинеколог, без направление и с включени всички изследвания, излиза около 280-300 лв. – почти колкото февруарската сметка на едно домакинство за ток, парно и вода в апартамент от 60-65 кв.м. Ето защо, за да оцелеят в условията на растяща инфлация, повечето малки медицински центрове предлагат пакетни услуги. Женската профилактика, включваща гинекологичен преглед, ехографско изследване, микробиология на влагалищен секрет и цитонамазка, може да се направи и за 120 лв., без направление. Промоцията засега важи само през март, уточняват от МЦ „Асцендент“, където предлагат и други пакети – за отказване от цигарите и за лечение на тревожни състояния. От там възнамеряват да предлагат целогодишно някакви отстъпки, за да не натоварват бюджета на пациентите си.

Медицинският център към болница „Вита“ пък предлага профилактичен пакет „Детска консултация“ за бебета до 12 месеца. Той излиза 780 лв. и включва 12 посещения при неонатолог, консултация с ортопед и ехография на тазобедрени стави, ехография на коремни органи, пълна кръвна картина и урина и още няколко прегледа.

Пакет „Диагностика на глаукома“, включващ преглед, компютърна периметрия, офталмоскопия и още няколко специализирани изследвания, е 160 лв. в МЦ „Зора“. В лабораториите също са минали на пакетни услуги. Например анализът на бъбречните функции излиза по-изгодно, ако човек си направи изследване на 7-8 показателя накуп вместо по отделно.

Прогноза
„Пакетните услуги са един добър вариант стойността на предлаганите услуги да остане достъпна за хората с по-ниски доходи. Но когато говоря за покачване на цените в здравния сектор, трябва да уточня още нещо. За да се види цялостна картина, имаме нужда от повече информация. Такава ще имаме след стартирането на информационната здравна система. Защото в момента цените не са прозрачни. Обикновено пациентите разбират какво трябва да платят, когато прегледът приключи“, коментира още Аркади Шарков.

Според него със задълбочаващата се инфлационна обстановка вероятно цените ще продължат да растат. Имало обаче механизъм, чрез който скокът можел да бъде овладян. „НЗОК разполага с 200 млн. лв. повече по перото за извънболнична помощ. Ако се намери ефективен механизъм, тези пари могат да се използват за частично субсидиране на тези прегледи и това да компенсира частните практики на медиците, за да останат тези прегледи достъпни за хората“, обясни още Аркади Шарков.

Хапчетата поскъпнаха с 20%
С между 5% и 20% са поскъпнали лекарствата и хранителните добавки от началото на февруари 2022 г. За това алармираха фармацевти от страната. Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов уточнява, че инфлацията през февруари при лекарствата, които се продават свободно (без рецепта), е по-скоро около 15%. Той поясни, че увеличението на цената засяга предимно хранителните добавки и медицинската козметика.

Припомняме, че всяка година от Фармацевтичния съюз предлагат намаляване на ДДС върху медикаментите, но такова до момента не е прието. В аптеките има недостиг на пулмикорт, липсват препарати като фраксипарин, клексан и тези с естествени източници на йод, както и някои антибиотици, споделят фармацевтите от няколко столични аптеки.

Стоматологичните услуги са без промяна
Стоматологичните услуги, които по принцип са едни от най-недостъпните за голяма част от българите, задържат стойността си. Прави впечатление също така, че част от денталните специалисти са свалили цените на услугите, които не изискват консумативи. Например почистването на зъбен камък, което преди пандемията беше на цена 100-120 лв., през февруари падна до 70-80 лв.

„Намалила съм цените на онези услуги, които са свързани предимно със собствения ми труд, защото това е единствената възможност да върна пациентите си обратно в кабинета или да ги задържа. Трудно е за всички – както за стоматолозите, така и за хората, защото всички сме жертва на инфлацията“, обяснява столичният стоматолог Даниела Иванова. Тя обаче е на мнение, че ако стойността на тока, парното, водата, горивата и медицинските консумативи продължи да нараства, това неминуемо ще доведе и до повишаване на стоматологичните услуги.