Пенсионер отправи бомбена заплаха към пловдивска болница

телефонна измама

Пенсионер по болест от Карлово евакуира цяла болница в Пловдив, за да може да гледа футболни срещи по телевизията, съобщава Марица.

Мъжът страда от хронична бъбречна недостатъчност. Още преди 6 години бил включен в програма за диализно лечение в една от болниците в града под тепетата. Медицинските процедури се провеждали три пъти седмично по предварително изготвен график в дните понеделник, сряда и петък. Болният пътувал със специализиран транспорт от дома му до Пловдив и обратно. Графикът обаче претърпял промени и били предвидени различни дни за провеждане на процедурите – вторник, четвъртък и събота, и с различен начален час.

Промяната не се харесала на пациента от Карлово. Причината – часовете съвпадат с тези на футболни мачове по телевизията. Затова решил да изрази несъгласието си като подаде сигнал за поставена бомба в лечебното заведение с цел да не се състоят процедурите.
Снабдил се с телефонни номера на болницата от бележка, която взел от регистратурата. Отишъл в пощенската станция на Карлово, за да използва телефон и да съобщи за поставено взривно устройство. Телефонните кабини обаче не работели. Това не го отказало и на следващия ден, след като се върнал от поредната процедура видял дете да си играе на центъра на града. Поискал да използва мобилния му телефон за малко, но получил отказ.

Пенсионерът още повече се вбесил. Накрая решил да отиде до пощенска станция в Пловдив. Хванал автобуса, слязъл на автогарата и пеш се отправил към най-близката поща. Влязъл в едната кабинка и набрал телефон на болницата. Никой не му вдигнал. Тогава пробвал с втория номер, с който разполага. Вдигнала жена, която му се представила. Пенсионерът казал, че е сложил бомба в мазето на болницата и веднага след това прекъснал връзката. Заплатил таксата за разговора в размер на 0,48 лв. и се прибрал в Карлово.

Междувременно болницата вече била окупирана от полиция и бопаджии. Персоналът и пациенти били евакуирани. В рамките на повече от час специалистите търсили заложени експлозиви, но такива не били открити. След приключване на проверката, лекари и пациенти се върнали в лечебното заведение, а униформените започнали да издирват подателя на фалшивия бомбен сигнал.

Най-напред стигнали до мястото, откъдето болният мъж позвънил, след което го идентифицирали. В дома му открили и бележката с номерата на болницата, която използвал. Последвал арест и изправяне пред съда. Магистратите му наложили глоба в размер на 1000 лв.