Невиждан вандализъм в Пловдив: Такъв погром не помня, щетите са за много хиляди

гробище

„Такъв погром не е имало досега на гробищата. Над 200 паметни плочи са унищожени изцяло“, заяви за „24 часа“ шефът на „Траурна дейност“ Коста Попов, който ръководи предприятието от близо 20 години. В ранния следобед вчера са потрошени много надгробни плочи, намиращи се в най-северната част на Централните гробища. „Това е станало между 13,30 и 14,30 часа на последните 2 гробни полета в посока към Турските гробища. Беше много тихо и спокойно, нямаше хора. Когато видяхме какво е станало, се шокирахме. Обадихме се на полицията и до 10 минути бяха тук“, разказа Попов.

По-късно вечерта вчера от МВР съобщиха, че извършителите са заловени и това са 5 момчета на възрост от 8 до 10 години.

„Паметните плочи на близките ми са на парчета, за това трябва сила, няма как да са го направили деца“, реагира обаче пловдивчанката Валентина Иванова, потресена от вида на гробовете на починалите си роднини.

Според Коста Попов е възможно и деца да стоят зад това, защото са увредени само плочите, които не са здраво захванати за постамента с арматура. „Едва ли са имали някаква цел. Това е просто вандализъм, детска работа, правят нещо заради самото него“, смята Попов. Според него щетите са за много хиляди левове, защото и най-скромната паметна плоча струва поне 500 лв.

Траурният парк се охранява от частна фирма.