СКАНДАЛ: Илко Семерджиев извади на показ схемите, лъжите и лобизма на министър Сербезова

асена сербезова

В здравеопазването не промяната, а злоупотребите и непрофесионализмът продължават.

На депутатски въпрос относно кампанията на правителството за ваксинация на пенсионери срещу 75 лв., по силата на новата ваксинационна кампания“ срещу SARS-CoV-2, обявена в края на миналата година и съпроводена с гръмки хвалби още в началото на януари, министър Сербезова е отговорила, че за за периода от 01.01.2022 г. до 15.02.2022 г. с първи дози са имунизирани както следва:

1. В групата на 65-69-годишните първите дози са 7 411,

2. На 70-74-годишните – 7 530,

3. На 75-79 годинишните – 5 444,

4. На 80-84 годинишните – 3 088,

5. На 85-89 годинишните 1 416,

6. На хората над 90-годишна възраст – 335 първи дози.

Общо решили да се ваксинират са 25 224 души, за които дължими са 1 891 800 лв., а изплатените по данни на МТСП досега са над 53 млн. лв. Лъсна и нелицеприятната истина, че не 300 000, а дори 10% от тях не са решили да откликнат, не видяхме и кампания.

Данните към МТСП и НОИ се подават от ведомството на министър Асена Сербезова, така че тя е отговорна за тези надплатени над 52 млн. лв.

Казусът вече е прокурорски, освен че е свидетелство за непрофесионализъм и безотговорност към парите на данъкоплатците.

Да видим сега каква ще е реакцията на прокуратурата, защото по време на протестите през 2020 г. Асена Сербезова беше обвинена за всяване на паника за липсващи лекарства, но самата прокуратура оттегли обвиненията си по-късно, а досъдебното производство така и не стигна до съда нещо, което не се е случвало никога. Това даде основания на наблюдаващите процеса да предположат, че акцията на прокуратурата всъщност е с цел създаване на „героична“ легенда на Сербезова, за която се знае, че е в постоянна комуникация с Цацаров и даже даде служители от МЗ на КПКОНПИ заради поръчката за детски тестове.

Тази поръчка самата тя обяви на 28.12.2021 г., а Около две седмици по-късно я отмени и без никакъв свян обвини за направеното министър Кацаров, въпреки че неговия мандат приключи на 13.12.2021 Г.

Колкото до това да хвърля хора в прокуратурата, стара нейна практика още от 2014 г., когато беше назначена от правителството на БСП и ДПС в Изпълнителната агенция по лекарствата. Тогава десетки хора в ИАЛ бяха уволнени от нея и преследвани от прокуратурата с години, без накрая да се докаже вина и без осъдителни присъди.

Е, с днешна дата се вижда, че изградената преди повече от година легенда е сработила и Сербезова е вече министър на здравеопазването, макар че никога не я видяхме в редиците на ПП, нито пък в състава на преговарящите в МОЛ-а за коалиционното споразумение и за здравната програма на бъдещото правителство.

Апропо, „героиството“ Сербезово, че била казала, че липсват лекарства, съвсем не беше продиктувано от грижа за пациентите. Това беше акция срещу министър Ананиев (на когото беше съветничка в М3), на когото беше пробутала промяна в подзаконов акт – т.н. „генерично заместване“ на лекарства по усмотрение на аптекаря без да се съобразява с предписанията на лекаря. Това е изключително изгодно за фарма-играчите, които са изградили вертикална интеграция между производител – търговец на едро с лекарства вериги от собствени аптеки, защото почти няма магистър-фармацевт, на когото собственика да разпореди заместване с произвежданите от него лекарства и това да не се случи, въпреки че в рецептата пише друго.

В такива случаи просто се казва, че изписаните в рецептата лекарства липсват или дори да ги има, се прилага т.н. „фармацевтична грижа“ и се предлагат други медикаменти.

В отговор на този арогантен лобизъм БЛС скочи остро срещу предложението на Сербезова, в резултат на което министър Ананиев оттегли предложението за нормативна промяна и в качеството си тогава на председател на фармацевтичния съюз Асена Сербезова се опита да упражни публичен натиск върху него, обявявайки, че липсват лекарства и това се компенсира само чрез „фармацевтична грижа“ (за оригиналните продукти) и „Генерично заместване“.

Тази „фармацевтична грижа“ Сербезова лансира и в качеството си на министър на здравеопазването направи го преди дни в обръщението си към маг. фармацевтите на професионалния им празник, но това не касае по никакъв начин интересите на аптекарите, а само на вертикално интегрираните производители на лекарства притежаващи дистрибутори и вериги от аптеки (явно или тайно).

За да е ясно какъв е мащабът на веригите от аптеки, ще направя едно малко отклонение – към края на миналата година у нас е имало 3 034 действащи аптеки, от които единични са само 1 453, а пазарният им дял е едва 25.2%. Те представляват аптеките, практикуващи т.н. „етична фармацевтична практика“ или „един фармацевт – една аптека“ – регламент въведен преди повече от 22 години и в последствие пробит от фарма-лобистите (тогава беше недопустима и вертикалната интеграция).

На второ място по брой се нареждат веригите с над 50 аптеки с общо 642 обекта, като те имат и най-голям  пазарен дял – 41.5%. На трето място като брой – 501, са аптеките, групирани в къси вериги до 4 обекта техният пазарен дял е 15.8%.

Останалите 438 аптеки са групирани във вериги от 5 до 50 обекта, а пазарният им дял е 18%. Т.е. близо 85% от аптеките са организирани във вериги и не е случайно, че в българското здравеопазване средствата за лекарства са повече от тези за лечебна медицина!

На последното заседание на УС на БФС преди дни се очакваше насрочване на конгрес за избор на нов председател поради факта, че Сербезова вече е министър. Каква беше изненадата на фармацевтичната колегия, когато това най-важно за организацията им събитие се оказа без точка в дневния ред за избор на нов председател. ега имаме едно и също лице, което е едновременно член на правителството – министър на здравеопазването и председател на съсловна (неправителствена) организация.

Този конфликт на интереси обаче явно не прави впечатление нито на КПКОНПИ, нито на прокуратурата. Нещо повече – Сербезова взе юрисконсулта на БФС и го направи началник на кабинета си в МЗ, а след това и председател на Надзорния съвет на НЗОК. Кантората на въпросния юрист обслужва фармацевтични компании, а чрез НЗОК и милиардния бюджет за лекарства, които институцията разпределя не искам да си мисля дори какъв по размер е конфликта на интереси.

Неслучайно в бюджета на НЗОК за 2022 г. най-голям ръст получиха средствата за лекарства, а над 85% от доплащанията в здравната система отново са за…познайте лекарства.

Само за запознаване с мащаба на аптечния пазар ще цитирам сумата за 2021 г. – 3.07 млрд. лв., като се има предвид, че лекарствата, които са били продадени през аптеките не включват тези, които са били реализирани в болниците. Тяхната стойност за миналата година е била над 900 млн., в които влизат 556 млн.лв. само за онкомедикаменти и още над 300 млн. лв. за други заболявания.

Няма да нарека групата от хора, които преследват по този арогантен и безкомпромисен начин интересите си ОПГ, защото те го правят чрез нагаждане на закона, т.е. „законно“, но поне конфликтът на интереси може да бъде установен и саниран. Също и съпровождащата го корупция, защото нищо от гореизброеното не става безплатно. Понякога даже се плаща и с парите на данъкоплатците/осигурените лица – последният пример е увеличението на заплащането на аптеките за всяка отчетена електронна рецепта с медикаменти за лечение на ковид. Предложеното от МЗ увеличение е от 4 лв. на 10 лв. и касае лекарствените продукти, които са напълно реимбурсирани от НЗОК.

Тези конфликти на интереси бързо могат да бъдат установени и санирани, ако има от кого!

Накрая, за да затворя картината и мащаба на лекарствените интереси, само ще припомня, че преди дни организацията на европейската фармаиндустрия EFPIA поиска изключение за лекарствата от санкциите срещу Русия, а от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) атакуваха системата СЕСПА на МЗ, като я обвиниха, че прави некоректни списъци на лекарства в недостиг, на които се налага забрана за износ, така че липсващите в момента над 370 лекарства на българския пазар да могат да продължат да се изнасят.

Както се казва – следете пътя на парите и всичко ще ви стане ясно!

Илко Семерджиев, ПИК