ГЕРБ с извънредни искания и предложения за бежанците

ГЕРБ

Трябва да има организирана, мащабна и национална подкрепа за украинските бежанци, които влизат в страната. Бежанците имат нужда от здравни грижи и психологическа подкрепа. Това заяви на трибунка бившият социален министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Деница Сачева.

От ГЕРБ предлагаме бежанците с българско самосъзнание да получават по-лесно статут за пребиваване, като това да се случва директно чрез кметовете на общини, каза още народният представител Радомир Чолаков.

Предвиждаме тези чужди граждани да получават право на убежище по ускорен и облекчен ред, което ще зависи от администрацията на президента и вицепрезидента. Бежанците да получават право на труд автоматично, с уведомление, без да трябва да кандидатстват.

Първата финансова подкрепа, която би могла да им бъде дадена, е по линията на социалното подпомагаме. Предвиждаме да им се дава помощ за безработни. Смятаме, че средствата трябва да се получава за 18 месеца. Нека бързо се помогне на хората, допълни депутатът.

Много българи от Украйна съобщават, че близките им чакат с години за българско гражданство – това за съпрузи, съпруги, деца. Ред е на президентството – нека да укорят процедурата! Нека да е ясно – българският паспорт дава право на свободно право на придвижване в страната. Хората няма да се настаняват в лагери!, завърши Маноил Манев от групата на ГЕРБ-СДС.