СУ дава две от базите си за настаняване: Войната срещу Украйна е война срещу Европа

бежанци

Софийският университет „Св. Климент Охридск” започна да настанява бежанци от Украйна в две от своите бази – Творческия дом в Китен и част от общежитието на Департамента за информация и усъвършенстване на учители (ДИУУ) в София.

Софийският университет работи в сътрудничество Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“. Софийският университет „Св. Климент Охридск” започна да настанява бежанци от Украйна в две от своите бази-Творческия дом в Китен и част от общежитието на Департамента за информация и усъвършенстване на учители (ДИУУ) в София.

Още в неделя стотици преподаватели от СУ изпратиха отворено писмо до българските институции в подкрепа на Украйна и украинския народ. Чрез него те остро осъдиха режима на Владимр Путин и престъпните му действия, като изразиха солидарност със своите колеги в украинските университети, но и с тези в руските университети, които заявяват подкрепа за Украйна, заявиха 550 университетски преподаватели, подписали се под декларацията.

Те бяха категорични, че няма и не може да има никакво оправдание за тази война. „Войната, започната от президента на Руската Федерация, защото той носи цялата отговорност за това престъпно деяние – е предизвикателство срещу основните политически принципи и морални ценности на съвременна Европа.

Войната срещу Украйна е война срещу Европа и всичко, което европейските общества и държави постигнаха след края на Втората световна война, за да няма никога повече унищожение на нашия континент”, казаха преподавателите и в заключение написаха:

„Вярваме, че никой не може да сломи един народ, който защитава собствената си родина и не желае нищо друго, освен сам да определя съдбините си. Лъжата и насилието не могат да победят и никога не са побеждавали”.