Потвърдиха: По 20 г. затвор и 162 000 лв. кръвнина на двама за блудство, изнасилване и убийство

съд

Върховният касационен съд потвърди по 20 години затвор за Андрей Демирев и Асен Василев от Харманли за блудство, изнасилване и убийство на 53-годишна жена.

Двамата обжалвали наказанията, наложени от Хасковския и Пловдивския апелативен съд, с доводи за незаконосъобразност на присъдата, допуснато съществено нарушение на процесуалните правила по време на разглеждане на делото, както и налагане на явно несправедливо наказание. Според защитата им не била отчетена младата възраст на Андрей Демирев, който по време на престъплението нямал навършени 19 години. Върховните магистрати обаче са отхвърлили исканията им като неоснователни.

През нощта на 15 срещу 16 март 2019 г. в Харманли двамата мъже видели на тротоара да лежи спяща пияна жена.

Завлекли я в изоставена постройка и блудствали с нея. Тя се събудила и се разкрещяла да я оставят на мира. Андрей и Асен, които същи били пияни започнали да я удрят по главата и тялото и запалили косата й. Пребили я и изнасилили, а след това я убили, изоставяйки тялото в сградата. За всяко от трите извършени от подсъдимите престъпления – блудство, изнасилване и убийство, всеки от тях има отделно наказание. Най-тежката санкция от трите наказания е лишаване от свобода за 20 години за убийство на лице, което се намира в безпомощно състояние и то е извършено с особена жестокост. На близките на пострадалата са присъдени обезщетения за неимуществени вреди на обща стойност 192 000 лева, заедно със законната лихва.
Решението на Върховния касационен съд е окончателно, не подлежи на обжалване и протест.