Управленска немощ: НС едва успя да приеме декларацията срещу руската инвазия

министерски съвет заседание

Народното събрание прие с тежки затруднения вариант на декларация, осъждаща руската инвазия в Украйна. Тежка спънка се оказаха „Възраждане“ и коалиционния партньор на управляващите БСП. Вместо обединен фронт, Четворната коалиция показа сериозно пропукване по линия отношенията с Русия.

Премиерът Кирил Петков се появи по спешност в Народното събрание и влезе да говори с левицата. После видимо изнервен излезе от парламентарната трибуна и заговори, че сега ще бъде показано дали са лидери и управляващи или се приемат някакви частични позиции.

„Искам ясно да изразя от тази трибуна, че българското правителство остро осъжда действията на Русия. Те нарушават международното право и агресиите, които те са направили са глобален конфликт. В този момент искам да ви информирам, че в 8 часа тази вечер ще летя за Брюксел. Искам да ви призова от тази трибуна да излезете с ясна декларация. Ще проличи дали заемаме лидерска позиция като управляващи или заемаме частична позиция“, заяви Кирил Петков от пленарната трибуна.

Той поиска да успокои българските граждани, че в момента няма риск от военен конфликт на територията на Българя. „Направили сме 10 работни групи, които следят“, обясни премиерът.

„Възраждане“ остро възразиха срещу българска подкрепа за санкции срещу Русия и призоваха да се пази българския бизнес.

„Искам да ви е много ясно, за да не заблуждаваме никого. Няма вариант в този момент да няма санкции. Това не е конфликт, който днес ще се появи и утре ще изчезне. Това е конфликт, който ще продължи дълго време. Стреля се в Украйна, където има българи. Стреля се по български граждани в Европа от някаква чужда държава“, заяви Петков.

„Или сме лидери тука, или някои просто нямат място на тези места“, завърши той.

„Знаете ли какво е цинизъм. Цинизъм е да умират хора и вие да ми говорите за бизнес“, заяви и Даниел Митов на „Възраждане“.

БСП положиха и последната спънка пред декларацията, настоявайки да се гласува точка по точка. Така те имаха шанса да гласуват „въздържали се“ по отношение на налагането на санкции срещу Русия. „Възраждане“ бяха против. Няколко въздържали се имаше и в ПП.

Ето какво гласи и самата Декларация във връзка с агресивните военни действия на Руската федерация в Украйна:


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории