Столичани блокираха Околовръстното при Суходол: Празни обещания! Ще протестираме всяка сутрин

протест софия

Движението по Околовръстното при столичния кв. Суходол бе блокирано за 30 минути тази сутрин. Изви се дълга колона от автомобили. Точно в 8 часа граждани пресичаха непрестанно Околовръстното при светофара на кв. Суходол, съобщава stolica.bg. Живеещите в западните столични квартали са недоволни от поредната лъжа за започване на изграждането на т. нар. Западна тангента. При изпълнението на този проект ще се облекчи движението и хората няма да висят в задръствания сутрин и вечер докато отиват и се прибират от работа.

Готови сме всяка сутрин да изразяваме недоволството срещу празните обещания за изграждането на пробива, казаха недовлоните граждани на протеста. Пробивът е дългогодишно обещание, а последно хората имаха уверение през юни 2021 г., че ще заочне изграждането. Оказа се, обаче, че този порект е отпадал от проекта за държавен бюджет за 2022 г. Трасето ще свързва Овча купел и Люлин и е послединят етап от Западната тангента от „Цар Борис III“ до кръговото на Люлин и връзка с магистрала Струма.

Правителството близо 7 месеца няма отговор кога започва строежът на пътя, имаше обещание, че юни ще започне. Досега нямаме отговор. Да кажат кога! От Люлин до Овча купел, в час пик, пътеваме между 40 мин и час. Правителството сякаш забрави за този порект, отделени 300 млн. лв., всичко готово и след юни всичко се спря. Готови сме да протестираме всяка сутрин и искаме отговор кога ще започне реално строежът. Омръзна ни от договорки и анализи“, каза участник в протеста.

От Столична община обясниха, че идеиният проект е готов от ул. Киевска, район Витоша до Струма от октомври 2021 и обнародван в ДВ е ПУП-ът. Възраженията са разгледани от общински Експертен съвет и проекта за ПУП и становищата ще бъдат изпратени в АПИ за одобряване от министъра на МРРБ. Заради несъгласие на сдружение За Кнужево отпада предвидения тунел, а проектът е в АПИ, МОСВ и МК да съгласуват заданието за ПУП на трасето. От АПИ, чиийто е проектът, имат ангажимент да осигурят технически проект и реализиране. Твърдят, че проектът е и в инвестиционната програма на бюджета им е предвидено скоро да се пуснат процедури за избор на изпълнител.