Мими Виткова: Болниците подбират пациенти със скъпи пътеки, превърнаха ги в търговци

Д-р Мими Виткова

„Болниците си подбират пациенти със скъпи пътеки, защото са превърнати в търговци. Трябва да се промени философията. Не може да продължим с този пазарен уклон. Това променя психиката на работещите в здравната система“. Това заяви бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова пред Нова телевизия. Коментарът й бе заради жената, която почина след като обикаля с линейка в търсене на болница, която да я приеме.

Според нея е недопустимо да се обикаля по 4 болници в София и в крайна сметка пациентът да е загубен.

„Проблемът е юридически. Електронните системи на болниците и на спешната помощ не са свързани. Ние наблюдаваме брой легла, специалисти и пациенти на хартия по един начин, а на практика нито има толкова легла, нито толкова специалисти. Трябва да се въведат електронни системи, които да проследяват какво се случва. В момента, в който до пациента пристигне парамедик да има контакт до момента, в който стигне до лечебното заведение“, заяви адвокат Мария Петрова. Според нея има неравнопоставеност на пациентите, защото болните с ковид разполагат с повече легла в сравнение с други болни.

„Ние допуснахме всяка триетажна сграда да се превърне в частна клиника, но там да няма основни звена, които не са толкова доходоносни – спешен кабинет, педиатрия, патоанатомия, инфекциозно отделение. Така хората с останалата патология чакат с часове”, допълни адвокатът.

Според Петър Галев има интереси, които стоят зад това да няма единна система за здравна помощ. По думите му професията парамедик е унищожена през годините в България.