Черен рекорд: COVID-19 коси като на война, гробовете не стигат

коронавирус

Раждаемостта нараства в България и в Пловдив, но и смъртността напредва зловещо, съобщава Марица. Драстичен скок на погребенията под тепетата е регистриран в общинското предприятие „Траурни дейности“, който се дължи основно на пандемията, ​довела до много по-фатални последици през втората година, след като GOVID-19 достигна световни мащаби, за разлика от 2020 г.

През 2020-а в траурните паркове на Пловдив са погребани 3987 души, а през 2021-ва – 5075.

„Осемнадесет години съм в „Траурни дейности“ и никога погребенията не са били толкова много. Преди пандемията починалите бяха най-много 3400 – 3600 годишно. През 2020-а броят се покачи, а миналата година удари черен рекорд, като смъртността е скочила с близо 40% спрямо времето преди появата на коронавируса. Дано не се повтаря и да няма нов“, казва директорът на предприятието Коста Попов. И припомня, че по време на най-страшната четвърта вълна през ноември и декември миналата есен, преди да се появи омикрон, погребенията задминавали 25 на ден.

През октомври в траурните паркове са погребани 510 починали, включително и кремираните, през ноември ​- 568, през декември ​- 541. Средно до 300 на месец стигаха случаите преди пандемията. В момента ситуацията е малко по-спокойна, ако се съди по статистиката, а и според заключенията на медиците, че омикрон не е толкова смъртоносен. На ден в пловдивските гробища сега се погребват 16 ​- 18 души.

В най-големия траурен парк на Рогошко шосе и без статистиката се вижда с каква ужасяваща бързина се запълват гробните полета. На празния терен, на който през миналата пролет имаше най-много двадесетина гроба, вече няма нито едно място и където и да погледнеш, е пълно.

В ОП „Траурни паркове“ чакат Общината да приключи с отчуждаването на частни земи, за да очертаят нови полета и да изградят алеи и водопровод. Още малко места има на урновите стени и също трябва да се строят нови, защото все повече хора избират кремацията.

В предприятието, както и в останалите общински звена предстои да решат на кои услуги могат да завишат таксите. От Община Пловдив вече оповестиха, че увеличението ще засегне всички дейности между 25 и 100 процента. „Тепърва ще обсъждаме тарифата, но трябва да действаме в рамките на разумното“, подчертава Коста Попов. Окончателно за новите цени ще се произнася местният парламент.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории