Проф. Балтов: ГЕРБ-СДС ще иска вдигане на добавката за работа в ковид среда

асен балтов

ГЕРБ-СДС ще поиска увеличение на добавката за работа в ковид среда. Това каза проф. Асен Балтов, депутат от ГЕРБ – СДС за Фокус.

„Ковид добавката е едно от нещата, които ние искаме да бъде променено и за това ще апелираме в новия бюджет – да бъде направено така, че да бъдат увеличени тези, които са по член 5 от бюджета за Здравноосигурителната каса, които минават чрез трансфер от Министерството на здравеопазването. Но това ще бъде тема може би на разговор в края на месец януари и началото на февруари.

Единственият механизъм в момента е с даването на средства чрез трансфер от бюджета към Министерство на здравеопазването към Национална здравноосигурителна каса, но това ще стане ясно може би в края на месеца“, уточни проф. Балтов.

Той посочи, че за разликата от четвъртата ковид вълна, тази се разпространява с по-висока скорост и скоро ще има голям натиск в болничните заведения. Относно мерките от управляващите ни, проф. Балтов заяви, че не вижда все още такива предприети.

„Единствено новата мярка, която виждаме, е плановият прием, който е спрян в момента в София и карантината, която пада от 14 на 10 дни“.

Според проф. Асен Балтов в сравнение с останалите европейски държави при нас ситуацията не се развива добре.

„Виждате, че когато си ваксиниран и с две дози, се оказва, че е недостатъчно, за да те предпази от Омикрон. Задължително би трябвало да има и бустерна доза. И този период от 6 месеца, в който служебните правителства на президента Румен Радев бяха управлявани от Стойчо Кацаров, по нищо не допринесоха да се засили ваксинацията.

А и знаете, че самият бустер буквално започна да се слага в края на септември, т.е. два месеца, след като беше започнало това да се прави в Израел“, отбеляза проф. Балтов.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории