Куриоз: Полицаи глобяват незаконно шофьори на изхода на Пловдив

Пътна полиция

Пловдивчанин отнесе глоба в размер на 300 лв. за превишена скорост по пътя Пловдив-Карлово, след като полицаи го заснеха незаконно. Той обаче се обърнал към съда, за да обжалва, предава Марица.

По обяд на 15 април миналата година шофьорът преминал с опела си с 93 км/ч, а полицаите го санкционирали, тъй като нарушението било в обхвата на действие на знак за движение с максимум 60 км/ч. Шофьорът обжалвал с тезата, че в участъка, в който е заснет с превишена скорост, не важи споменатото ограничение.

Проверка е установила, че разстоянието от пътния знак с ограничение до полицейската камера било 150 метра. Самият знак е поставен на км 49 +860м. Посочено е, че действието му се изчерпва на км 49 +736м, където е кръстовището при входа на фирма „Рефан“. Изваждайки 150 метра от мястото, на което е поставен знакът следва, че триногата е била разположена на км 49+710, тоест след зоната на действие на поставения знак и е заснемала коли въпреки това.

„Това само по себе си представлява незаконосъобразен извършен видеоконтрол, на място, на което не е наложена забрана за ограничение на скоростта със знак В 26. Предвид гореизложеното, обжалваният електронен фиш се явява незаконосъобразен и издаден в нарушение на материалния и процесуалния закон“, се казва в мотивите на съда.

Освен това посочените в снимката на заснетото нарушение географски координати и описаните във фиша не съвпадат, което се явява още една причина за отмяна на санкцията.

Шофьори коментират в социалните мрежи, че точно на същото място са „изгорели“ десетки, след като са засичани незаконно с превишена скорост.