Оптимистичен вариант: 10 000 заразени с коронавирус на ден

николай витанов

10 000 заразени с коронавирус на ден е оптимистичен вариант. Може да са доста повече, ако ни е толкова акъла. Това каза в предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS математикът проф. Николай Витанов.

„След Ивановден ще започнат проблемите. Ще има натиск върху личните лекари. Февруари месец ще е е месец на Омикрон“, прогнозира той.

Според него, новата вълна ще отмине в края на март и ще бъдат отчетени 1 млн. заразени и 33 500 починали.

За него ще е оптимистично да сме под тези две числа. Ако сме над двете числа, ще е провал, а ако сме над едното и под другото, ще сме се справили криво-ляво.

„Базовото репродуктивно число днес е 1,09. Повишава се. Преди Нова година беше 0,98. Омикронът вече си действа“, коментира професорът.

„Омикрон от 15-20 януари ще стане доминантен. Броят на случаите ще започне да расте, но вълната на Омикрон ще приключи в края на март“, категоричен е той.

Проф. Витанов вярва, че смъртността в България постепенно ще пада. Той обеща да даде точни изчисления относно COVID-19 и развитието на пандемията след 15 януари.

„Българите имат много красиви носове и държат те да са над маските. Затова каквато и да си вземат, тя не дава предимства“, каза пък председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

Според него ваксината срещу COVID-19 трябва да се задължителна за хората, работещи в системата на здравеопазването, администрация и в държавни учреждения.

Според него новата власт трябва да приложи мерки, които българите да са готови да спазват, защото те спасяват човешки живот.

„Омикрон се разпространява много бързо. Противодействието е ясно – ваксинация, мерки, дистанция. Маската не дава много големи предимства, но в малки пространства е задължителна, важно е разстоянието между хората“, добави той.

Проф. Момеков сподели, че е против икономически стимули за имунизация, тъй като хората сами трябва да стигнат до разбирането за предпазване на себе си и околните.