Кирил Ананиев: Незнание или престъпна небрежност водят към криза българските финанси

Кирил Ананиев

Незнание или престъпна небрежност водят към криза българските финанси, посочва пред „Труд“ бившият финансов министър Кирил Ананиев. Финансистът изразява загриженост пред изданието, че последното редовно правителство е оставило страната с излишък от 4.6 млрд. лв., докато служебният кабинет на Радев ще остави хазната на дефицит от 4.6 млрд. лв. в края на годината.

„Понастоящем оставаме с впечатлението, че управлението на самолета е оставено на автопилот, който не трябва да катастрофира до 14 ноември, а след това бъдещето е неясно“, подчертава Ананиев. Той отчита безпрецедентно високите разходи за провеждане на избори, които се направиха само за една година, като план-сметките възлизат на няколко стотин млн. лв.

„Това е недопустимо в условия на здравна и социална кризи, преминаващи в политическа и икономическа. В опит да овладеят ситуацията служебните правителства модифицираха схемите за подпомагане на последния редовен кабинет, актуализираха държавния бюджет, което им позволи допълнително разходи, но това не спря протестите на хората – напротив, видяхме недоволство и от медицинските специалисти, и от ресторантьорите, и от строителите, а това е достатъчно показателно за отражението на провежданата фискална политика върху живота на гражданите“, категоричен е финансистът. Той потвърди, че като финансов министър Асен Василев не е емитирал дълг, но за всеобща изненада сега ставаме свидетели на държавни заеми по половин милиард лева седмично.

„Как се управляват публичните финанси, включително държавният дълг и фискалният резерв, не се учи навсякъде, дори и в Харвард. Дали от незнание, престъпна небрежност или непознаване на пазарния механизъм, г-н Василев нямаше визията какво ще е финансирането до края на годината и какви ще са потребностите от средства в първите месеци на 2022 г. Така държавата стана уязвима пред дълговите пазари, вместо да продължи въведената от нас равномерна емисионна политика на вътрешните и външните капиталови пазари. Той остави г-н Белчев да се справя в един много кратък период от време. По този начин превърна държавата в рисков длъжник, което е естествено намаляване на интереса на капиталовите пазари“, категоричен е бившият финансов министър. Като резултат за три месеца държавата е взела 2 млрд. лв. нов дълг, а на 8 ноември предстои да поемем нов дълг за половин милиард.

Относно умишлено задържаните средства през последните месеци към общини, болници и бизнеса, Ананиев посочи, че

никой не може да каже, тъй като „подобно непрозрачно управление до сега не е имало“.

„Беше спряна работата по почти всички инфраструктурни проекти, бяха модифицирани мерките „60/40“ и „80/20“, които по всяка вероятност понастоящем не работят. Болниците страдат от недофинансиране, не всички специалисти, които ежедневно рискуват живота си в битката с ковид, получават компенсацията от 1000 лв. Не се прие предложението 15 млн. лв. да се предоставят на общинските болници за осигуряване на работа в неблагоприятни условия чрез Наредба №3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване“, уточни бившият финансов министър.

По негова оценка европейските средства за подпомагане на бизнеса са се превърнали в кредити.

„Недоволството на хора от различни обществени сфери и техните протести ни дават основание да считаме, че актуализираният закон за държавния бюджет за 2021 г. не доведе до желания ефект. Не просто бе спряно ритмичното отпускане на средства – авансово или за вече извършена дейност, но хората и бизнесът не получиха дължимите им средства и в последствие, въпреки огромното, по думите на г-н Василев, преизпълнение на приходите“, изненадан е Ананиев. Според него широко рекламираният излишък от служебния кабинет на Радев е временен.

„Оттук до края на годината ще имаме дефицитен бюджет. Не е странно в условията на ковид криза да имаме дефицитен бюджет, но трябва да знаем как да го управляваме и след като свърши кризата в кратки срокове да можем да се върнем към средносрочните бюджетни цели и предвиждания. За съжаление обаче това ще бъде оставено на редовното правителство, което трябва да се справя със сегашния хаос“, отбелязва Ананиев.

Той прогнозира, че ако страната остави бюджета за периода 2022-2023 г. на некомпетентни хора, българските финанси ще изпаднат в задълбочаваща криза.

„Становището на ЕБВР е еднозначно. Намалението на растежа е оценка за несправяне с политическата, социалната и здравната кризи, които ще доведат до икономическа такава и намаление на потенциала на българската икономика. Последствията ще са много тежки, а виновниците или ще се скрият зад политическите брътвежи или ще си отидат там, откъдето са дошли“, категоричен е финансистът. Той е убеден, че колкото по-бързо напуснат днешните „квази ръководители и техните назначения в НАП и Агенция „Митници“, толкова по-малки ще са негативните последствия за финансите на страната.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории