Проф. Герджиков: Радев призна, че е знаел за нарушението. Не може да е над закона

анастас герджиков

Кандидатът за президент, подкрепен от ГЕРБ, проф. Анастас Герджиков се срещна с граждани на Дупница като част от предизборната си обиколка в страната. Пред дупничани ректорът на Софийския университет коментира и казуса с решението на Конституционния съд за нарушаване на Конституцията от страна на Румен Радев.

Магистратите определиха указа на
държавния глава, с който Кирил Петков е назначен за министър на икономиката, за противоконституционен, тъй като Петков е бил двоен гражданин към онзи момент.

В началото на своето изявление проф. Герджиков се извини на гражданите за закъснението и благодари за голямата подкрепа, която получава. Той получи като подарък екип на волейболния отбор на Дупница с пожелание за победа на президентските избори.

„В книжката с нашата програма говорим за евроатлантическата ориентация на страната, за това, че външната ни политика трябва да се гледа с оглед на националния интерес, във вътрешната Политика трябва да постигнем върховенство на правото. Трябва да направим така, че никой не трябва да е над закона“, обяви кандидат президентът и изтъкна, че в програмата има решение какво трябва да се направи в енергетиката, икономиката, образованието, здравеопазването, боеспособността на българската армия.

Като проблеми ректорът на Софийския университет изтъкна обезлюдяването на населени места в страната и липсата на работни места в тези райони.

„Напълно блокирани сме. Институциите не работят вече шест месеца“, отсече проф. Анастас Герджиков. По думите му в момента служебното правителство се отчита само пред президента.

„Върховенството на закона означава, че никой не е над закона. Затова е толкова важен днешният казус с решението на Конституционния съд за двойното гражданство на Кирил Петков. Когато няма върховенство на закона, това означава, че някой е над закон. Проблемът е, че Г-н Радев не каза, че не е знаел и че е бил подведен и затова е подписал този указ. Всички сме разочаровани, че действащият президент каза, че е знаел за двойното гражданство, но какво толкова, това са едни разпореди“, недоумява кандидат-президентът. Ректорът на Софийския университет отсече, че нито Румен Радев, нито някой друг може да е над закона.

„Ако аз бъда избран за президент, политическата криза ще свърши, защото ще направя всичко възможно, за да има правителство“, категоричен е подкрепеният от ГЕРБ кандидат-президент.

Пред събралите се симпатизанти на ГЕРБ и проф. Герджиков говори и бившият министър на вътрешните работи Христо Терзийски, който призова за подкрепа на изборите на 14 ноември.