Проф. Христова разкрива интригите на Румен Радев и козовете на ДПС на предстоящите избори

Проф.-Антоанета-Христова

След окончателното издигане на най-ключовите кандидати в президентската битка, политическият психолог проф. Антоанета Христова разкрива интригите на обитателя на президентството Румен Радев и неговото политическо прокси ПП ПП на Кирил Петков и Асен Василев. Както и козът на ДПС с номинирането на лидера му Мустафа Карадайъ като претендент за поста на държавен глава, позиционирането на проф. Анастас Герджиков в търсенето на широка подкрепа сред избирателите и шансовете на политическите сили в надпреварата на вота на 14 ноември.

„Всяка една партия има две характеристики, когато е относително новосъздаваща се. Първата е наличието на лидер и звезди около него. Ако говорим, че в „Демократично България“ няма демократично реализиран процес за редене на листи, за публичност, за прозрачност, аз в голяма степен вярвам, че това е така“, каза проф. Христов за искането на Методи Лалов за оставите на Христо Иванов и Ивайло Мирчев.

„Второто нещо е, че в „Демократична България“ се събраха хора с много голямо его. Да не забравяме, че те сами си викаха „умните и красивите“, продължи тя. „Аз много отдавна съм казала, че тям няма перспектива“, добави експертът.

По думите й до този момент партията по никакъв начин не е защитила експертизата си в съдебната реформа.

„Румен Радев искаше да има всичко. Сложната му стратегия, но глупаво измислена, противопостави много партии една на друга. Голямата грешка на стратезите на Румен Радев си мислят, че ценността на Румен Радев е самодостатъчна, за да подчинят всички партии. На практика на стратезите им липсват нови лица“, коментира проф. Христов.

Според нея тези стратези не са разбрали, че опирайки ножа до кокала, всички партии ще застанат една срещу друга и ще започнат да се конкурират.

„Те се сблъскаха с проблемите на българската демокрация и с грешното разбиране на ценности“, каза още тя.

На въпрос за изказването на шефката на психиатричната болница в Курило, че Румен Радев е обединил нацията, проф. Христова сподели, че е опасно, когато се лъже, но е още по-опасно, когато тези хора вярват, че това наистина е така. Това означава, че те живеят в друга реалност.

„Голямата тема в момента за избирателите е дали се интересуват от информация. А информация има много. Фактите са еднозначни. Тази еднозначност е лесна за обработка на информацията и за тези хора, които не са крайно пристрастни, а те са страшно много, е лесно да формират мнение, че не може повече така. Лошото е, че хората не искат да четат и да се информират“, коментира експертът.

„Доста хора, които гласуваха за „Има такъв народ“ и за „Демократична България“, се ориентираха към проекта на Кирил Петков и Асен Василев“, разкри  политическият психолог.

„Моето притеснение е, че хората не искат да четат. Въпросът е да се информират и да взимат информирано решение“, каза тя на въпрос дали очаква ниска избирателна активност.

„Корнелия Нинова беше поставена в ужасен капан и много трудно ще излезе от него. От една страна трябва да подкрепя Радев, защото тя го е издигнала в миналото и знае по принцип, че старите бесепари си го харесват. От друга страна те не схващаха дълго време капана. Другото интересно е, че той, пускайки Кирил Петков и Асен Василев на те на, той ще вземе някои ляво ориентирани избиратели на БСП. И то това не са типични бесепари, а са част от лобитата на Румен Радев в БСП“, обяви проф. Антоанета Христова.

„В голяма степен Радев се явява бухалка за БСП. Не знам как ще се разреши тази ситуация за Нинова, но аз не допускам добър резултат за БСП. Ако резултатът на партията е лош, това вече ще постави на масата въпроса за лидерството й. Капанът вече е измислен“, коментира експертът.

„Единствената цел на ДПС с тези кандидати е мобилизация на електората на партията и всички, когато отидат да гласуват, да знаят за кого да гласуват. Да няма объркване, когато застанат пред машината. Името да е много ясно, а Искра Михайлова е политик с безспорен авторитет. Тяхната задача е да съберат собствените си гласове на макс. Преди си позволяваха да раздават гласове, сега обаче са ядосани, сега трябва да защитят основна тяхна ценност, свързана с етничността“, анализира политическия психолог.

„За ДПС е от изключително голямо значение да са част и да гарантират падането на Радев. Тази мобилизация на електората ще се отрази и на втори тур, където ще се гласува срещу Радев“, допълни тя.

„Невяна Митева има характер. Мисля, че Радев не очакваше кандидатурата на проф. Герджиков и Невяна Митева. Изборът на проф. Герджиков за битката е много подходящ. И изборът не е предрешен. Важно е по време на предизборната кампания да не се направят грешки“, сподели проф. Антоанета Христова.

ПИК