Пожарникари в ступор: Носиха 200-килограмов мъж с ковид

ef0e742251392fdf63dc46fb728dbb4b

Търновски пожарникари помогнаха на спешни медици да пренесат 200-килограмов мъж с тежка коронавирусна инфекция до областната болница. В понеделник срещу вторник през нощта състоянието на човека се влошило и той получил силен задух. Потърсил помощ на телефон 112, пише „24 часа“.

Екип на Спешния център във Велико Търново отишъл на адреса, но се оказало, че няма как да смъкнат с носилка тежкия пациент от високия етаж, на който живеел. Болният събрал сили да влезе в асансьора, но на входа на блока се свлякъл на земята. За медиците и шофьора на линейката било непосилно да го вдигнат, за да го пренесат до реаномобила и потърсили подкрепление от противопожарната служба. През цялото време подавали кислород на пациента до идването на пожарникарите. Те го пренесли до линейката и успели да го транспортират до МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Пациентът е приет в реанимация, в тежко състояние и с опасност за живота.

Това е пореден случай, в който пожарникари са рамо до рамо с медиците в пандемията. През декември 2020 г. , екипирани със специалните защитни скафандри, те превозиха друг 150-килограмов мъж с коронавирус от Белодробната болница до областната болница във Велико Търново.