Доц. Гломб с горещи новини за симптомите при настинка и К-19

доц. гломб

Децата могат да бъдат източник на вторична инфекция на COVID-19. Това каза доц. Любомира Николаева – Гломб, ръководител на отдел „Вирусология“ в НЦЗПБ пред „Фокус“.

„Децата се заразяват лесно и могат да бъдат източник на вторична инфекция – вече те заразени, могат да пренесат, особено Делта варианта. Все още източникът в повечето случаи е възрастният човек и това много ясно се вижда от едно изследване на епидемичен взрив, който се случи в САЩ преди около месец в едно тяхно училище, при което леко симптомен учител с много минимални оплаквания, но в последствие оказал се, че е положителен на COVID-19, е преподавал без маска и се вижда начинът, по който се заразяват децата в класовете, в които той е преподавал. Най-голям е процентът на децата, които са седели на първите чинове, и много по-малък е назад“, обясни тя.
След това децата, връщайки се вкъщи, много по-малко са броят на вторичните заразявания в семейството от тези деца, обясни Гломб.

Тя отбеляза, че не можем да отличим настинка от коронавирус по симптоматиката.

„Не можем да направим разлика само въз основа на клиничната картина дали сме болни от COVID-19 или някое от другите популярни настинки. Знаете, самият COVID-19 в по-голямата част от разболелите се преминава като общо неразположение и настинка. В никакъв случай не може да се правят и някакви генерализирани съждения за това, че Делта вариантът се различава в клиничното си протичане от останалите варианти“, категорична беше тя.

По отношение на нуждата от третата доза от ваксината доц. Гломб обясни кои са групите, които превантивно трябва да си поставят трета игла.

„Третата доза се разделя условно на трета допълнителна доза и на трета бустерна. „Бустерна“, преведено на български език, означава „усилваща“ доза“, каза вирусологът.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории