Внимание: Стряскащи данни за К-19 – обхватът се разширява, София влезе в червената зона

Проф. Николай Витанов

София вече е в червената Covid- зона. Това не е добре. Тази констатация направи проф. Николай Витанов от БАН, популярен като математикът на НОЩ във фейсбук профила си.

„Картата на риска по нашата методология също показва начало на негативно развитие. Виолетовото расте. В тези области човек вече трябва да е по-внимателен. От друга страна, по време на пиковите стойности на предишните две вълни, тази карта беше изцяло виолетова. Което показва, че обстановката може и да не е спокойна, но още не е много лоша“, отчита още той.

Витанов обясни, че прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост е от червена по-червена. „Там друг цвят скоро няма да видим“.

„Базовото репродуктивно число днес е 1.118. Под 1.3 е, обхватът на заразата продължава да се разширява, но вие не сте изненадани“, влезе в конкретика математикът.

И отчита: „Писах, че ще имаме глътка въздух (а не цяла цистерна с кислород). На повърхността има разведряване но в дълбините нещата не са на добре“.

Броят на регистрираните смъртни случаи почти не расте, а смъртността се увеличава доста, изчислява Витанов. „Изводът е, че може и да сте със симптоми и да не се регистрирате като болен, но математиката ще хване този процес“.