Гаджев: Няма да позволим правителството на Радев да замете случая със смъртта Манчев

христо гаджев

Изчакахме да видим новия състав на служебният кабинет. Дали Румен Радев ще ни послуша за Георги Панайотов. Той не се съобрази. Преди няколко дни ни обвини в лъжа с прессъобщение на МО, което все повече наподобява на Министерство на пропагандата, написа депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев във фейсбук и посочва фактите по случая:

1. Версията „убийство“ на ст. лейт. Манчев не е на ГЕРБ, а на разследващите органи след съдебно-медицинска експертиза. За нея разбрахме, както всички останали – във вторник сутринта от медиите. До днес предполагах, че е самоубийство, извършено след тежък психологически натиск.

2. Защо експертизата не е направена веднага след инцидента, а се е наложило ексхумация, е важен въпрос, който до момента остава отговор.

3. Впрочем още на 6 август, от ГЕРБ-СДС поискахме анкетна комисия, която да установи защо се е стигнало до смъртта на ст. лейт. Манчев. Това се случи след среща със семейството му, които ни помолиха да не спираме да търсим истината. Ние не политизираме темата, а изпълняваме поет ангажимент към тях.

4. Мнозинството в парламента не намери темата за важна и не я включи в дневния ред. Затова заявихме, че ще я продължим и в следващото НС.

5. В тази връзка, на 30 юли, поисках по линия на парламентарния контрол документите от разследванията на инцидента. Отговорът получих чак на 13 август. Не знам дали Панайотов се е надявал да бъде сменен от редовно правителство през това време, но той отговори чак след като Пламен Николов се оттегли по „лични причини“.

6. МО се опитва да внуши, че Военна полиция и МО нямат нищо общо, смесвайки разследванията за инцидента, с разследванията за смъртта на ст. Лейт. Манчев.

7. Проверките на инцидента в Чешнегирово са три – две на Служба военна полиция (СВП) и една на Инспектората на МО (ИМО). Дали те са довели за смъртта на ст. лейт. Манчев, е важно да се установи и затова предложихме анкетната комисия. През цялото време визираме тях.

8. Самата му смърт се разследва от Военно-окръжна прокуратура–София (ВОП – София), която на 17 август го иззе от ВОП-Сливен. От същото прессъобщение става ясно, че досъдебното производство е под специален надзор на Върховна касационна прокуратура и Военно-апелативна прокуратура. За това разследване до днес не знаехме нищо.

9. По-долу публикувам всички документи, които получих, в частта им която касае дейността на СВП (след заличаване на личните данни), както и хронологията до момента (Това не са всички документи, а само тези ми бяха предоставени от МО). Нека всеки сам да си направи изводите.

Но преди това няколко въпроса за начало към министър Панайотов, на които се надявам пресцентърът на МО да отговори:

1. Защо действията и резолюциите на министър Панайотов се разминават с публичното му говорене и позиции по темата? Логиката на резолюцията му на доклада на ИМО и последвалата трета проверка говорят, че е търсено по-строго наказание за ст. лейт. Манчев.

2. Впрочем защо 10 дни докладът на инспектората на МО отлежава на бюрото на министъра?

3. Защо доклад, съдържащ свидетелства за нарушения от ръководството на Служба военна полиция и изпратен във ВОП – София, е предоставен на … същата служба? Христо Гаджев: Няма да позволим правителството на Радев да замете под килима случая със смъртта на лейт. Манчев

4. Не смятат ли, че така уличените в доклада разбират за подадения в прокуратурата доклад, от кого и какви са сведения има срещу тях? Може би това е причината за целия тормоз над на ст. лейт. Манчев?

5. Как се случи така, че министърът се разболя от „летен вирус“ 30 минути преди да трябва да отговаря на въпроси в комисията по отбрана и около час след като по новините излезе информация за промяната на версията на разследващите? Ако е болен от неделя, както каза зам.-министърът, защо никой не уведоми комисията през целия понеделник?

6. Министър Панайотов сериозно ли не вижда причинно-следствена връзка в действията и документите на МО?

7. Ще публикувате ли нещо за инцидента в В.Ф. 34420 – Костинброд от 17 август, пратил трима военни в болница? Вече мина почти месец оттогава, но продължава да бъде крит от вас.

Сега хронологията:

1.05 – става инцидентът със съюзнически военнослужещи в Чешнегирово.

12.05 Собственикът на склада се оплаква в СВП, като това стига до ст. Лейт Манчев той го предава по команден ред, но оплакването явно е счетено за маловажно и не са предприети последващи действия.

28.05 – видео от инцидента е публикувано в медиите.

29.05 – министър Панайотов обещава най-строги наказания за допусналите инцидента.

29.05-30.05 На същия ден започва служебна проверка на РСВП – Пловдив, която завършва на следващия ден. Наложени са дисциплинарни наказания на м-р Мерджанов и ст. лейт Манчев.

01.06 -15.06 е извършена проверка от ИМО. В рамките й ст. лейт Манчев защитава своята невиновност за инцидента и предоставя сведения за извършени престъпления от висшестоящи служители на СВП (описани в резюме в доклада).

15.06 – докладът на ИМО е изпратен на министъра на отбраната с копие само за адресата.

25.06 – министър Панайотов не одобрява т. 2 (за дисциплинарни наказания на други двама военнослужещи) и т.3 (да не се търси повече дисциплинарна отговорност на м-р Мерджанов и ст. л-т Манчев) от предложенията в доклада.

01.07 Докладът на ИМО е изпратен на ВОП-София

08.07 – Докладът на ИМО е предоставен от МО на директора на Служба Военна полиция (Сотиров) без ясни доводи, или писмена заповед на министъра.

09.07 – Директорът на СВП заповядва нова проверка по случая.

14.07 – Директорът на СВП изменя горната заповед.

19.07 – Директорът на СВП изменя горната заповед.

20.07 – Директорът на СВП изменя горната заповед.

20.07 – Медиите съобщиха, че старши лейтенант Тодор Манчев е намерен мъртъв по време на учение. Първоначалната версия публикувана в медиите е „самоубийство“.

30.07 – По линия на парламентарен контрол изисквам докладите от горецитираните проверки.

30.07 – С Указ 191 Ивайло Сотиров е назначен за директор на служба „Военна полиция“ и удостоен със звание „бригаден генерал“.

06.08 – В декларация от името на ГЕРБ-СДС поискахме анкетна комисия, която да разгледа всички факти и обстоятелства по разследването на инцидента в Чешнегирово и дали това е свързано с кончината на един български военнослужещ.

06.08 – министър Панайотов отлага отговорът си до мен по проверките.

10.00 – След като казуса става политически, е съставен протокол от втората проверка на СВП, който постановява, че ст. лейт Манчев е нневинове и предлага наказанието му да бъде отменено. Това става близо 20 дни след кончината му… Всички намерени за виновни вече са напуснали СВП, взели са си обезщетенията и не може да им бъде търсена дисциплинарна отговорност .

13.08 – министър Панайотов ми предоставя двата протокола от СВП и доклада на ИМО.

18.08 – 15.09 – проектът за анкетна комисия не намира място в дневния ред на НС.

14.09 – От публикации в медиите става ясно, че след извършена ексхумация и извършена съдебно-медицинска експертиза, работната версия за смъртта на ст. лейт Манчев е променена от „самоубийство“ в „убийство“.
Ние няма да позволим този случай да бъде заметен под килима от следващото служебно правителство на Радев, така както не позволихме на сегашното да го прикрие!