1 000 000 вече се преброиха, постоянно валят жалби срещу системата, създадена от НСИ

сергей цветарски

Към тази сутрин вече има почти милион преброили се лица – 998 694. Подготвени са документите националното електронно преброяване да бъде удължено до 24 септември. Това каза в ефира на БНР директорът на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Предложено е още предаването на кода за извършено преброяване да не се извършва при физическия обход на преброителите, който ще последва етапа на електронното преброяване.

Цветарски призова към електронно самопреброяване преди крайния срок. По думите му заложеният минимум е 50% от населението да се преброи електронно, но очакванията са за 70%.

„Техническите затруднения в началото на кампанията не са били свързани пряко с огромен интерес на желаещи да се преброят, обясни Сергей Цветарски. Той определи блокирането на системата като „злонамерена атака“.

Започна официалното преброяване на населението в България – Общество

Извън настоящите услуги за справки се разкрива допълнително подпомагащ център за въпроси и съдействие. Той се намира в сградата на Националния статистически институт, обяви Цветарски. Подобни центрове ще бъдат разкрити и в областните отдели.

Както е известно, след серия от хакерски атаки от Швеция и Китай НСИ още в първия му ден спря достъпа до електронното преброяване на сайта. Оттам увериха, че хората не трябва да се притесняват, защото няма теч на данни от вече преброилите се.

Омбудсманът Диана Ковачева информира председателите на Националния статистически институт Сергей Цветарски и на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в 46-ото Народно събрание – Ивайло Мирчев, че е получила десетки жалби и сигнали във връзка със системата за електронното преброяване.