Исторически мач за ЦСКА в Рим

стойчо младенов

ЦСКА гостува на Рома в първия си мач от група „С“ на Лигата на конференциите. Двубоят на „Олимпико“ започва в 22:00 часа и ще противопостави „армейците“ срещу „вълците“ за трети път в рамките на последната година. Както е известно, двата тима бяха в една група в Лига Европа през миналия сезон, като „червените“ направиха нулево равенство като гост на 29 октомври 2020 г., а след това записаха домакински успех с 3:1 на 10 декември, предава БЛИЦ.

Днешната среща на „Олимпико“ превръща Рим в европейската столица с най-много гостувания на ЦСКА. Това ще бъде четвърта визита на „армейците“ във Вечния град. В предишните три са регистрирани две загуби (0:1 и 0:2) и равенството от миналата година. До момента в своята история „червените“ са гостували в 28 столици за мачовете в Евротурнирите. Общият баланс е 58 мача, 15 победи за ЦСКА, 13 равенства и 30 загуби.

Преди днешния мач Рим дели първото място сред европейските столици с най-много визити на „армейците“. По три пъти в турнирите на УЕФА „червените“ са гостували още в Букурещ, Белград, Будапеща, Белфаст, Тирана, Лисабон, Никозия, Минск и Истанбул.

Днес на „Олимпико“ ЦСКА ще трябва да спре и една негативна серия, свързана с 16 септември. До момента тимът от стадион „Българска армия“ е изиграл общо шест мача на тази дата. В първите два случая „армейците“ записват домакински победи. През 1970 г. е успехът с 9:0 над Хака Валкеакоски в КНК, а 11 години по-късно идва триумфът с 1:0 срещу тогавашния испански шампион Реал Сосиедад в КЕШ.

Следващите четири мача на днешната дата обаче носят само разочарования за „червените“. При това все извън България. През 1987 г. е регистрирана тежката загуба с 0:4 като гост на Байерн. Пет години по-късно идва поражението с 1:3 от Аустрия във Виена. През 2004 г. ЦСКА отстъпва с 1:2 на Стяуа в Будапеща, а през 2010 г. идва загубата с 0:1 от Бешикташ в Истанбул.

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Рома: Патрисио, Рейнолдс, Манчини, Смолинг, Калафиори, Диавара, Кристанте, Перес, Пелегрини, Ел Шаарауи, Шомуродов
Контузен: Спинацола
Наказани: няма

ЦСКА: Бусато, Турицов, Гълъбов, Матай, Мазику, Лам, Мухар, Йомов, Кери, Вилдсхут, Ахмедов
Контузени: Кох, Вион, Чарлз, Жеферсон, Юга
Наказан: Кайседо

Баланс: 6 мача, 4 победи за Рома, 1 равенство, 1 победа за ЦСКА, г.р. 8:3 за Рома