Гневни земеделци изливаха мляко и палиха вълна – блокираха пътища

capture-20210902-153206

Над 1000 земеделски производители от цялата страна блокираха пътя София–Варна край Велико Търново. Те настояват 70 млн. лв. да бъдат предвидени в актуализацията на бюджета за компенсации от Ковид кризата, предава BGonAir.

Производителите изливаха мляко и изсипаха плодове и зеленчуци на пътното платно, палиха вълна.

Представители на 27 браншови организации в земеделието са категорични, че ще протестират докато не им бъде обърнато внимание.

„С оглед на безхаберието на управляващите този протест има една единствена цел – да предизвика внимание и да получим нужната актуализация. 70 млн. лв. са средствата, които трябва да бъдат предвидени за Ковид подпомагане на целия сектор. Отделно министерството е включило и още 40 млн. лв. Така общата сума е 110 млн. лв.“, заяви Симеон Караколев – организатор на протеста и председател на Националното сдружение на овцевъдите.

Земеделците обясниха, че те не са можели да кандидатстват по Ковид мерките 60/40 и 80/20 .

„Ние изкарахме много тежка година – много дъждове, после сушата. Няма ли помощи от държавата – за догодина ние няма с какво да почнем. Именно затова сме днес тук, да се предвидят средства. Да може частично да се облекчи положението, за да имаме някакъв стимул да почнем новата година. Всичко, което се отглежда, става със субсидии. Иначе млякото ще стане 3 лв., плодовете ще са от Китай – ще ни ги направят от пластмаса и ще ядем такива плодове“, убеден е Боян Боянов от Сдружението на Дунавските овощари.

Производители се притесняват от фалити.

„Няма хора, с които да работим. Не можем да плащаме достатъчно надници. На запад взимат ни работниците, а ние се чудим какво да правим и изхвърляме продукция“, уточни производителят от Ямбол Илия Илиев.

„Над 300 000 са заетите в тези сектори. Няма как да стоим безучастни и пропускайки тези актуализации да го приемем равнодушно“, допълни Симеон Караколев.

Предложението на протестиращите за Ковид компенсации е внесено в парламента преди няколко дни и очакват да бъде прието от Комисията по бюджет и финанси и Комисията по земеделие. Производителите готвят и национален протест на 9 септември в София.