Доц. Кунчев алармира за бум на К-19: Над 100 жертви за седмица, трима от тях са с две дози

доц. Ангел Кунчев

133 души са починалите от 17 до 23 август, като трима от тях са били ваксинирани. Това съобщи в Бургас главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той се включи в заседанието на Областния съвет по здравеопазване в Бургас, където обсъждат въвеждането на мерки за действие срещу разпространението на COVID-19.

Областта е в червената зона по заболеваемост.

Главният държавен здравен инспектор ще посети и Велико Търново. Това са двете области с най-висока към момента заболеваемост от COVID-19.

„Ако ние можехме да постигнем 60-70% обхват с ваксинацията, нямаше да се сблъскваме с такава вълна. Статистиката сочи, че по-малко от 2-3% от напълно имунизираните стигат до хоспитализация, до интензивно лечение и още по-малко – до смърт. И това обикновено се случва при хора на много висока възраст, с много хронични заболявания и при които дори и едно друго по-леко заболяване би създало такива рискове. С две думи – големите съмнения относно това работят ли мерките и ваксините, трябва да ги забравим, но не го правим. На базата на всички тези данни, на всички научни информации, на цялата статистика, ние да продължим да се осланяме на социални мрежи, на теории, че ни лъжат и нарочно ни чипират… Това не е без резултат. Всеки има право на мнение, но няма право на собствени факти. И когато фактите са такива, единственото, което трябва да направим, е да го признаем.

Трябва да е базисно ясно, че в общество, което не признава фактите, което отхвърля ваксините и не слуша лекарите си, не могат да бъдат различни резултатите“, заяви доц. Кунчев.

„Да, ще има четвърта вълна, да – ще напълним болниците, да – още хора ще починат. Как да го кажа по-ясно? Ние най-умните в Европа и света ли сме, та когато другите въвеждат представянето на ваксинационен паспорт за къде ли не, ние отказваме да правим каквото и да било. Добре, но тогава ще си платим цената. Докато не разберем къде е основата на проблема, трудно ще се справим“, посочи доц. Кунчев.

По думите му четвъртата вълна расте, но отворен остава въпросът с каква бързина ще се случи това.

„Дали по гръцки – до 300-400 случая, по малтийски до 400-500 случая, или по кипърски случая. Всички усилия са насочени в момента към до 1500 това да притъпим вълната и доколкото можем, да я отложим“, посочи главният държавен здравен инспектор.

Той добави, че по последни данни в България за периода 17 и 23 август са починали 131 души, от КОИТО 123 или 93,9% са неваксинирани. „Ваксинирани с една доза са били 5 души – това са 3.10%, а ваксинирани с две дози са 3-ма – 2.8%. Това се потвърждава почти 100 на 100 с данните от Израел, Нова Зеландия и други държави“, допълни доц. Кунчев.

Според него всички страхове за странични реакции след поставена ваксина са неоснователни.

„В света се направиха 4,5 милиарда дози. Как пък не се прояви тази страшна и убийствена реакция, как не можаха да я назоват с име и адрес? На мен ми е най-странно, когато някой си мисли, че личният му лекар или държавата мисли повече за неговото здраве от него самия. Трябва всеки сам да си даде сметка, че това е важно за него“, допълни доц. Кунчев.