Даниел Митов: EK има право да пита служебния кабинет за гражданството на Кирил Петков

615c25f5edadeda81c636831f7418efb

EK е в правото си да запита българския кабинет и българските власти относно гражданството на министър Кирил Петков. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента Даниел Митов от ГЕРБ, след като приключи заседанието на временната комисия по казуса „Магнитски“. Причината е, че той е двоен гражданин на страна извън Европейския съюз, което представлява риск и за съюза.

Даниел Митов заяви, че препоръчва на Кирил Петков час по-скоро да отиде до Букурещ да си вземе документите, за да стане ясно дали е имал двойно гражданство по времето, когато е бил назначен за министър.

Иво Атанасов от ИТН бе твърде семпъл в отговорите си и не каза категорично кой би бил номинантът на партията за премиер. “Освен Ива Митева има много достойни хора“, заяви той.

Атанас Славов от ДБ заяви, че не може да коментира предложения, които не са направени още. “Аз съм работил с госпожа Митева и преди качеството й на председател на парламента, но пак не бих коментирал хипотезата премиерски пост“, заяви той.

“Дори да се окаче, че е бил двоен гражданин, това няма пряко отношение към юридическите актове, които е подписал.“ – така Славов коментира спорния казус с двойното гражданство на служебния икономически министър Кирил Петков.

Атанас Зафиров от БСП също бе пестелив и заяви, че първо трябва да се набележи профил на предложения премиер и след това да се говори за конкретни имена.