РЕКЕТ: Лекарка във Велико Търново поиска $500 за ваксина

ваксина, коронавирус

Българин, който живее в САЩ, бил въвлечен в корупционна схема покрай ваксините – лекарка му поискала $500, за да му постави иглата!

Нашенецът сподели за скандалния случай пред „Борба”. По думите му лекарка в медицински център във Велико Търново му поискала подкуп от 500 долара, за да го имунизира.

Човекът пожела да запазим самоличността му, тъй като няма доказателства, с които да подкрепи твърденията си и да уличи въпросната докторка. Твърди, че иска да популяризира случая и да осветли порочния модел, за да не стават други хора жертви на този нагъл капан. Имената на емигранта, както и на медицинския център, се пазят в редакцията.

„Роден съм във Велико Търново и имам двойно гражданство – българско и американско. Лятото се прибрах в старата столица и тъй като исках да пътувам спокойно и свободно, реших да се имунизирам.

Спрях се на въпросната докторка заради добрия й имидж и първоначално осъществих контакт с нея по телефона. Тя ми даде повече подробности за ваксинацията и ме записа в списък с желаещи за поставяне на защитната субстанция.

Още по телефона ми направи впечатление, че нещо не е наред, защото ми каза, че слагането на ваксина струва пари. Когато отидох лично при нея в кабинета, започна да ме разпитва неща, които нямат нищо общо с повода, поради който съм дошъл при нея. Пита ме къде точно живея, какво работя…

Заяви, че трябва да платя 500. Помислих, че има предвид 500 лв., но тя уточни 500 долара. Директно към тази валута се насочи, вероятно защото знаеше, че съм с българо-американско гражданство. Аз й дадох, защото останах с впечатлението, че щом съм пожелал толкова бързо и експедитивно да ми сложи ваксина и да получа сертификат – трябва да платя.

В задължителния предварителен преглед, който се прави преди имунизация, докторката ми обясни, че е добре да ме прати на допълнителни консултации с нейни колеги, защото забелязва разни тревожни симптоми.

Усетих се, че се случва нещо нередно. След като ми сложи дозата – на Janssen, си поисках парите обратно. Тя се смути, но ми ги върна. Смятам, че е недопустимо подобно поведение, особено когато става дума за човек, който е положил Хипократова клетва. Аз също се чувствам виновен, защото дадох поисканата сума. Предполагам, че става дума за практика, но нямам доказателства, с които да я улича в това грозно деяние.

Обмислях варианта да сезирам Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ за случилото се, но се отказах. Написах писмо до ръководството на медицинския център, в който работи въпросната лекарка, но вече 3 седмици нямам отговор.

Апелирам хората да не се подлъгват и да се информират, преди да платят за медицински услуги. В САЩ имунизацията също е безплатна.“