Георги Марков: Няма реализиран мандат от Слави – топката автоматично отива в ГЕРБ

xl_георги_марков_герб

Партията на Слави Трифонов хвърли парламента в шок. Проектопремиерът им Пламен Николов оттегли кандидатурата си, а самият той внесе заявленията си при президента и в Народното събрание.

Безпрецедентната ситуация, при която след връчването на изпълнен мандат за съставянето на правителство на държавния глава и издаването указ от него за гласуването му от депутатите означава, че това не може да бъде направено, тъй като кандидатът за премиер се отказва и предложението за структура и състав на кабинета му не може да бъде подложено на гласуване, защото няма кой да го направи.

По темата с бившия конституционен съдия Георги Марков разговаря Ивайло Атанасов:

-Г-н Марков, по-късно днес, на втори председателски съвет, ще се умува върху парламентарно решение на безпрецедентния казус с оттеглянето на Пламен Николов като кандидат премиер, както и негласуването на новия кабинет, предложен от партията на Слави Трифонов. Трябва ли да се гласува нещо в парламента, след като президентът е издал указ?

-Няма конституционна криза, нито конституционна – драма! Няма и реализиран мандат от Слави Трифонов. Кандидатът за министър-председател вчера е оттеглил своята номинация, декларирал е това изрично и пред президента, и пред председателя на парламента. С това сагата правителство на Слави Трифонов приключи.

България е правова държава, в която на сила хубост не става. Парламентът няма какво да гласува, тъй като няма кандидат за министър-председател.

Конституционната рулетка трябва да се завърти и топката ще спре автоматично при ГЕРБ. За това срок в Конституцията няма. След като ГЕРБ се откаже или не успее да реализира мандата, ако все пак реши да го реализира, вече президентът е притиснат от 7-дневен срок, в който трябва да връчи мандат на една от останалите парламентарни групи по негова суверенна оценка.

-Днес Корнелия Нинова, а вчера Мая Манолова и Татяна Дончева заявиха, че трябва да се направи някакво правителство за няколко месеца, за да не се правят избори наесен. Какво е вашето мнение? Вие сте опитен депутат, били сте и във Великото Народно събрание, и в 36-ото, и в 44-ото, преживявали сте различни подобни кризи.

-Аз много уважавам Корнелия Нинова, защото тя беше срещу Истанбулската конвенция. Уважавам и Мая Манолова, защото тя беше добър омбудсман. Уважавам и Танчето Дончева, защото е левскарска. През 1993 г. заедно пътувахме за мач на Левски до Глазгоу. На мача беше дори и Шон Конъри.

Те са дами, не искам да ги обиждам, но да вземат да си видят резултатите. То е смешно да се говори, че 35-36 депутата или с 13, какъвто е случаят с коалицията на Мая, Таня и Хаджигенов, може да се състави правителство.

Още на 27 април в своя профил във Фейсбук аз написах: „Пролет, лято, есен – избори до дупка!“. Изборите до дупка са неизбежни. Това, което българският парламент трябва да направи, е да постанови решение и да насрочи президентските избори, след което, лека-полека той да остане в историята. С просто око се вижда, че той не може да бъде ползотворен и да излъчи стабилно правителство и няма стаб лно парламентарно мнозинство.

Що за термин е това „техническо правителство“? Досега бях чувал за експертно, за правителство на националното спасение, каквото беше това на Димитър Попов, за което аз гласувах в късната есен на 1990 г., по време на Лукановата зима. Чувал съм за всякакви правителства, само за техническо не бях чувал. Ами то можем да направим И космическо! Кой ще е главният техник? Пламен Орешарски, че той е най-голям техник и технически грамотен?

Затова, моят призив, към т.нар. малки партии е, да се приземят, да си видят резултатите и да се откажат от мандат, за да се отиде по-бързо на нови избори.

– Президентските избори могат ли да бъдат 2 в 1, заедно с парламентарните?

-По Конституция, президентските избори, трябва да са между 22 октомври и 22 ноември. Няма мърдане тук! И това е суверенно право на парламента. Кога ще са парламентарните пък ще реши президентът. След като види, че в този парламент не може да се създаде правителство, той ще издаде указ, с който ще разпусне парламента, ще насрочи дата на избори и ще назначи служебно правителство. Дали със същите министри или с нови, това си е негово право да реши.

Според мен изборите трябва да бъдат 2 в 1, защото наесен, в разгара на пандемията, българите трябва три поредни недели да ходят и да гласуват – две недели за президент и една за парламент.

Чух от Мишо Константинов, че има някакво неудобство с машините за гласуване, че те не са пригодни чисто технически по този начин да се проведат избори. Това трябва да се обмисли предвид настъпващата пандемия и ниската избирателна активност. Спокойно президентските избори могат да се проведат с бюлетини. Румен Радев беше избран с бюлетини и никой тогава не оспори изборите. Напротив-още същият ден, Бойко Борисов го поздрави.

-Снощи в агенция ПИК излязоха с голям материал, по повод на коментара на основния мислител в ГЕРБ Георги Харизанов и притесненията на депутати, че партията закъснява с номинирането на кандидатура за президент. Срокът наближава и след подкрепата на Слави Трифонов за Румен Радев, се очертава един широк Отечествен фронт в негова подкрепа, който по всичко изглежда, че ще победи служебно.

– Около Румен Радев отдавна се създаде Отечествен фронт. Този фронт вече е факт. В него участват комунисти, социалисти, чалгаджии, анархисти и неолиберали.

Тук искам специално да подчертая, че децата на
старата комунистическата номенклатура, от привърженици на съветските другари, по този начин станаха слуги на американските и брюкселски неолиберали.

Прав е Виктор Орбан, който казва, че има генетическа връзка между комунистическите фамилии от 60-те години на миналия век и сегашните брюкселски европейски неолиберали. За пример той даде Даниел Кон-Бендид. Червеният Дани от студентските въстания от 60-те години във Франция, който през последните години, беше прочут евродепутат-либерал и даже един от лидерите на „Зелената партия“. В европейския парламент е достатъчно да се види Клара Добрев, която е наполовина българка, чиито баща е Антал Апро-съратник на Янош дер в Политбюро на унгарските социалисти, който нарече въстаниците от 1956 г. фашисти.

В България ярък пример е Христо Иванов-Бойкикев. ToЙ e от виднa комунистическа фамилия, а днес е главен неолиберал и соросоид…

Така, че този Отечествен фронт около Румен Радев, само към момента, вече наброява около над 1 млн. избиратели. Срещу него трябва да се формира един истински демократичен антикомунистически фронт, който да не му позволи да земе втори мандат.

Със скромните си умствени възможности, аз преди време предложих вариант, това да е Петър Стоянов, който беше блестящ президент, в пъти по-добър от Радев, юрист с безспорни качества и който с юридическите си познания и международен опит, би могъл да привлече огромна част от избирателите и на „Да, България“. Ще дам един пример. Проф. Михаил Неделчев, моят приятел от Великото Народно събрание, със сигурност е гласувал за „Да, България“. Но между Петър Стоянов и Румен Радев, Той би гласувал за Стоянов.

За съжаление, на моя призив не беше обърнато никакво внимание от нито една от т.нар. партии на демократичното пространство и изграждането на Инициативен комитет от известни българи в областта на културата, политиката, правото и спорта, които да го издигнат, стана излишно. ВЛАКЪТ ПЕТЪР СТОЯНОВ ЗАМИНА! Тези, които сега са на гарата трябва да чакат нов, но аз не виждам човек, който да олицетворява цялата демократична общност и да излезе успешно в битката срещу Радев. Да му мислят т.нар. демократични партии не му ли подаряват победата със своя наивитет.

– Преди две седмици, много емоционално, г-н Спас Гърневски пред нашата медия, предложи Бойко Борисов да се яви на изборите срещу Румен Радев. „Или ние, или те“, припомни той една емблематична месен на Жоро Минчев от зората на демокрацията.

Много вълнуващо беше това послание на Спас Гърневски. Спомням си ги тези песни от началото на 90-те години. Аз най-много си харесвах „Аз не съм комунист“ на Кирил Маричков, който за първи път я изпя в студиото на БНТ. Изпяха се и други страхотни песни, по незабравими текстове на Александър Петров-един от най-добрите български текстописци.

Спомням си и тази „Или ние, или те“, но тогава ние – имам предвид СДС, бяхме 2 млн. души. Сега ГЕРБ е нa 640 000 и е наивно да се мисли, че с еднопартийна кандидатура, може да бъде победен новият комунистически отечествен фронт, който за първи път след 1944 г., се създаде в България.

Аз мисля, и това е мое лично мнение, ако Борисов се яви, аз ще гласувам за него още в 7:30 часа сутринта, както винаги гласувам, но считам, че той трябва да си съхрани ГЕРБ, защото рано или късно т.нар. отечственофронтовци ще управляват, а те не могат, и Борисов ще се върне отново като спасител, тъй като в България друг, не виждам. България има нужда от партия ГЕРБ, а партия ГЕРБ не може без Борисов. Не може да има царска партия без цар, шоу на Слави без Слави и ГЕРБ без Борисов. Сега тези, които сготвиха Цветанов, нищо чудно да искат да сготвят и Борисов, но аз се надявам, че той ще прояви разум. Ще си стегне и гледа партията, за да я спаси от тази напаст и от тази хуманитарна криза, която се задава.

ПИК