Проф. Ангелов: Стойчо Кацаров прави Радев на глупак – пари за медиците има

костадин ангелов

Проф. Костадин Ангелов разкри как д-р Стойчо Кацаров прави президента Радев на глупак, защото в бюджета пари за медиците има. Истината е, че медиците с поставени дози надхвърлят 60%, но защо само преди дни в национален ефир беше хвърлена фалшивата новина за 20-те процента ваксинирани лекари?! Това пита Ангелов.

„Стойчо Кацаров се опитва да прави и президента на глупак.“ Това пише на страницата си във фейсбук депутатът от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването Костадин Ангелов.

„Ето и фактите:

– Парите за медиците на първа линия били свършили. Затова нямало как да се плаща на колегите без актуализация на бюджета. Припомням, че в Бюджет 2021 са заложени точно 577 млн. лв. за Допълнителните възнаграждения от 1000 лв. на медиците. До 12 май, ние сме изразходвали 179 МЛН. ЛВ. От тях. Следователно пари има или са похарчени за друго! Къде са парите?! Защо Кацаров излъга и президента?

-Близо 70% от лекарите са ваксинирани, казва днес Кацаров. Само преди седмица, от министерството обявиха, че се срамуват, че ваксинираните колеги са 20%. Истината е, че медиците с поставени дози надхвърлят 60%, но защо само преди дни в национален ефир беше хвърлена фалшивата новина за 20-те процента ваксинирани лекари?!

– Президентът се обърна към Кацаров със следните думи: “Елиминиране на евентуални разрешения за бъдещи частни мегаболници. Не само, че не трябва да се работи в това направление, но дори не трябва да се мисли в тази посока!“

Защо Радев размаха публично пръст на Кацаров? Какво знае президентът?

Дали ще ни го каже?

Ще обслужи ли здравният министър частни интереси за частната мегаболница, спомената от Радев?!“

Постът на бившият здравен министър е по повод срещата между здравния министър Стойчо Кацаров и президента Радев. Не нея д-р Кацаров алармира държавния глава, че до 7-10 дни страната влиза в оранжева зона по разпространение на коронавирус.

„По мнението на повечето експерти страната се намира на прага на трета епидемична вълна, броят на заразените расте през последните седмици. В момента се намираме в зелената зона, броят на активните случаи е по-малък сравнение със съседните страните. След 7-10 дни, според критериите, приети от ЕС, страна ще навлезе във второ ниво на опасност – оранжева зона – броят на новите случаи се очаква да е над 100 на 100 000, над 4% положителни и брой на заетите легла – над 2500“, обясни Кацаров.

Затова той призова служебното правителство да побърза с актуализирането на бюджета, за да можем спокойно да посрещне следващата Ковид вълна.