Извънредно: Нова рокада в „Пирогов“

FB_IMG_1627395075594

Пиарката на „Пирогов“ Гергана Венкова е освободена от длъжност. Това става ясно от неин пост във социалните мрежи, видя БЛИЦ. Тя се сбогува с колегите си с емоционален пост и сподели доста снимки с екипа на болницата и пациенти от Covid-19 вълната.

Ето какво написа тя във Фейсбук:

„Пирогов” нямала нужда от ПР.
Така казали тези, които сега “чистят” болницата.
Пироговци, за мен беше чест!

Скандалът с болницата започна, след като служебният министър д-р Стойчо Кацаров уволни вече бившият шеф на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Като причина за решението си служебният министър изтъкна, че в болницата е имало над 400 пациенти-фантоми по време на пандемията от коронавирус, а и той е един от тях.

Последва вълна от недоволство на лекарите от „Пирогов“, като те излязоха на протест в защита на проф. Балтов. Техните искания бяха за оставката на здравния министър Стойчо Кацаров и управителя на Здравната каса проф. Петко Салчев.

Няколко дни след това в здравното министерство се срещнаха представители на „Пирогов“ и Българския лекарски съюз. След срещата бе съобщено, че е постигнато съгласие по 4 въпроса, а именно – взаимно съжаление за разменените остри и обидни реплики и за създалото се напрежение, установените административни нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи, продължаване на доверието към лекарите от „Пирогов“ и необходимостта от реформа в здравеопазването.

Последва и решение за прекратяване на протеста от страна на ръководството на „Пирогов“. Въпреки това медици от болницата излязоха да изразят недоволството си, но този път под прозорците на президента Румен Радев.