При тежка вълна на ковид: Детските градини работят само за деца на ваксинирани

стойчо кацаров

При нова тежка вълна на COVID-19, детските градини ще работят само за деца на ваксинирани. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров, който представи плана при нова вълна от COVID-19 на брифинг.

„Има само един начин да избегнем нова тежка вълна и всички го знаем. Това е ваксинацията. Така ще избегнем загубата на човешки животи и всички икономически загуби”, обясни министър Кацаров.

Планът най-общо се основава на следните принципи – направено е описание на ситуацията в страната в момента от основната епидемиологична гледна точка, направен е анализ и оценка на рисковете. На трето място е направена оценка на наличните ресурси на здравната система с какво разполага тя с рисковете и възможностите за посрещане на такава вълна“, каза министърът на здравеопазването.

Ако страната влезе в жълта зона ще бъдат ограничени дейности и бизнеси. Ако България влезе в червената зона, ще останат да работят хранителните магазини, аптеките, магазините, банковите институции и стоките от първа необходимост.

„Това е процесът, когато са заети над 9 000 легла и когато броят на заразените достига числата, които си спомняме от последните няколко вълни“, уточни д-р Кацаров.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов заяви, че граничният здравен контрол трябва да бъде извършван, така че да бъде „ефективен и с ясна цел – намаляване на риска от влизане и разпространение на заразата и по този начин създаване на едни условия за контрол над пандемията в страната“.

Предвидено е детските градини да се затварят едва на последен етап, но те ще могат да бъдат посещавани от деца, ако родителите им са имунизирани, както и персоналът в тях.

Зоните са разделени на база 14-дневна заболеваемост. Под 100 души на 100 000 население – зелена зона. От 100 до 200 е втората зона на заболеваемост – оранжева зона. Червената зона е, когато броят на заболелите е от 200 до 500 на 100 000 души население, а над 500 души е тъмночервената зона.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории